Министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил да започне проверка за издаването на болнични, които са 1,5 млн. повече от миналата година.

„Това са 1,5 млн. повече заболели, което няма как да е истина. Отчита се, че големи групи от хора, взимат болнични и отиват да берат гъби, ябълки, като през това време си им текат заплати”, заяви Борисов при представяне на резултатите от първото тримесечие на 2019 г. за тенденциите и нивата на незаконна търговия с цигари.

Според цитираните от премиера данни миналата година болничните са били 2 млн., а досега са 3,5 млн.

„Не ни е приятно да арестуваме доктори или медицински лица, защото всеки от нас дълбоко ги уважава, но ги приканваме да спрат тази практика, защото много сериозно сме се заели с нея“, каза премиерът, който определи фалшивите болнични като „бич и за работодателите”, и за държавата.

Бойко Борисов обяви, че в момента нивото на търговия с незаконни цигари е 3,8 процента. Според него това е много ниско ниво, защото проучването е започнало на базата на 34,5 процента по времето на управлението на правителството на Пламен Орешарски.

Премиерът е убеден, че ще продължава да се поддържа ниско нивото на контрабандни стоки. Според данни на АИКБ, които той цитира, показателят на икономиката на светло се повишава до рекордните 79,1 пункта, което е с 4,55 пункта повече от година по-рано.

Изсветляването на икономиката се дължи и на усилията на Агенция „Митници" и НАП, заради което се увеличава и събираемостта на дължимите акцизи за алкохол и цигари, каза Борисов.