Възнамеряваме големите ученици да се върнат в клас след 31 януари, ако така добре вървим и управляваме пандемията. Това заяви премиерът Бойко Борисов, докато беше на инспекция в Разлог и Добринище.

С него са министърът на образованието Красимир Вълчев, евродепутатът Андрей Новаков и кметът на Разлог Красимир Герчев. Борисов провери ремонта на Професионалната гимназия по Механизация на селското стопанство, където се обучават 240 деца.

В региона той се срещна с преподаватели от местните училища и детски градини. Борисов уточни, че тази година 2,4 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в сектор образование, като 1,4 млрд. от тях са предвидени за увеличение на учителските заплати. 

„България се движи по сравнително невероятно либерален начин. Нашите приятели от Гърция са само по-добре в ЕС по брой на заразяваните от нас. Те са с пълен „локдаун“ и успокояващото им е, че евентуално на 27 януари – може някои, ама кои ще видят, мерки да се разхлабят. Това си е тяхно право. През това време правим училища, детски градини, строим, хората работят. Сега, ако е живот и здраве, 31 да ги пуснем да учат и големите – много добре“, допълни премиерът.

Снимка: btvnovinite.bg

Част от противоепидемичните мерки отпадат от днес, те се отнасят основно за учениците и студентите. Присъствено могат да се провеждат някои изпити, практики и кръгове на олимпиади, които не могат да се организират онлайн. 

При студентите присъствени ще са практиките, практическите семестриални изпити, държавните изпити и защитите на дипломните работи. Възстановява се и плановият прием и операции в болниците.

Кметът на Разлог обясни, че в региона повечето фирми са се възползвали от икономическите мерки на държавата, а благодарение на „меките ограничения“ – има туристи.

Премиерът посети и ремонтираната за 700 хил. лв. църква „Св. апостоли Петър и Павел“.