Мисля, че в България управляваме пандемията по най-добрия начин в Европа и Вашите фирми не могат да кажат, че работят в пандемична обстановка. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред представители на австрийския бизнес у нас и посланика на страната Андреа Вике. 

По думите на министър-председателя страната ни има много предимства като инвестиционна дестинация и ще продължим да водим целенасочена политика в това отношение. Като позитив премиерът посочи присъединяването на страната ни към Банковия съюз и към Валутния механизъм 2, което гарантира прозрачност на финансите. 

Снимка: Министерски съвет

Борисов акцентира върху образованието като ключов приоритет на правителството. „Двойно увеличихме учителските заплати, същото важи и за преподавателите в университетите. Това са милиарди повече. Над милиард инвестирахме в образователната инфраструктура. Действително много се направи и никога не е правено в тази сфера толкова, колкото направи това правителство“, заяви той. 

По време на срещата стана ясно, че стокообменът между България и Австрия през изминалата година надхвърля 1 млрд. евро. Австрия е на второ място по размер на преки чуждестранни инвестиции у нас, като над 350 австрийски фирми развиват дейност в нашата страна. 

Допитване до австрийските фирми у нас сочи, че 60 от 94 компании са успели да не съкращават служители в пандемията, като част от компаниите са се възползвали и от социално-икономическите мерки на правителството. Друга важна за инвеститорите тема е свързана с пазара на труда и недостигът на квалифицирани работници.

Почти половината от анкетираните австрийски фирми у нас считат, че влиянието на кризата върху бизнеса заради пандемията от COVID-19 ще се усеща до 2022 г.