„Трябва да направим околовръстен път, който да свърже от двете страни Божурище, обикаляйки града, и да го свържем с магистралата за Сърбия, защото всичко отива на Запад и съответно към западната и източната тангента, „Марица“, „Тракия“, за Азия и морето“. 

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при официалното откриване на нов логистичен център на датска мебелна компания, който се намира в Икономическата зона София – Божурище. 

Инвестициите в този регион са огромни, има стотици работници, добре платени, каза премиерът в приветствието си. 

Борисов изтъкна, че ще се работи по нов проект за околовръстен път, който да отговори на сериозния инвеститорски интерес към индустриалната зона, да обезпечи засиления трафик и да създаде повече удобство за живеещите в района граждани. По думите на премиера инвестицията в трасето ще е над 50 милиона лева.

Ще направя всичко възможно да ускорим максимално всички процедури и ще гледаме да осигурим пари в новия бюджет, добави министър-председателят. 

Той бе категоричен, че днес у нас се прави икономика, заводи, хиляди тирове с продукция напускат България, затова и износът ни е най-голям за всички времена. „Само, че трябват пътища“, изтъкна още веднъж министър-председателят Бойко Борисов. 

Откритата логистична база е най-високото логистично съоръжение в България. Строителството ѝ започна през лятото на 2017 г., когато датската компания обяви, че ще изгради в България четвъртия си в света център, от който ще снабдява магазините си в Бългapия и Pyмъния, ĸaĸтo и Зaпaднитe Бaлĸaни. 

Датската компания инвестира над 100 милиoнa eвpо в бaзaтa cи в Бългaрия и щe бъдaт осигурeни 300 paбoтни меcтa. Базата включва две високи сгради с общ капацитет за 121 632 палета. 

Високите тела достигат 16 етажа на 42,5 м., което ги прави най-високите складови помещения в България.