Нова отсечка от Софийския околовръстен път, от "Цариградско шосе" до пътен възел "Младост", ще бъде изградена с общо до 144 598 366 лева, които ще бъдат осигурени от държавния бюджет и от приходите от тол таксуване.

Средствата ще се усвояват на база фактически извършени разходи, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Отсечката между п.в. "Младост" и изхода за АМ "Тракия" ще бъде с по 3 ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари към тях.

Пресичането с по-големите пътни артерии ще става чрез пътните възли "Стар Лозенски път", "Патриарх Герман", "Самоковско шосе" и "Младост" (ул. 406).

Ще бъдат изградени три пешеходни надлеза и мостови съоръжения на реките Искър и Кална. Предвидена е и реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на елелектрически съоръжения, телекомуникации и др.

В резултат на изграждането на участъка от Софийския околовръстен път от пътен възел "Цариградско шосе" до пътен възел "Младост" транзитният трафик ще бъде изведен от столицата.

Участъкът осъществява връзка между АМ "Струма" и АМ "Тракия" и провежда транзитния трафик от АМ "Калотина - София" към морските райони и границите с Турция и Гърция.

Чрез изграждането на Южната дъга на град София ще се подобри безопасността на пътуващите, посочват от Министерския съвет.

Ще се намали разходът на гориво, което от своя страна ще доведе до намаляване на емисиите на парникови газове, на количеството на отделените фини прахови частици и на нивото на шума. Ще бъде достигната оптимална скорост на движение и ще се осигури комфорт при пътуването.