Бойко Борисов даде показания като свидетел в съда и в прокуратурата. Министър-председателят се яви в две различни съдебни сгради, за да даде показания по две дела - за прелитането на руски самолети през българска територия и за скандалната имотна сделка с фалшифициран негов подпис.

Премиерът даде показания първо пред Софийския районен съд като свидетел по делото, известно като "Златното пиле". Случаят е от 2008 година - от времето, когато Бойко Борисов беше кмет на София и сам сигнализира за скандална сделка с общински земи в квартал "Стрелбище".

Става дума за 14 декара, които е трябвало да се продадат с негов подпис, който е фалшифициран.

Минути по-късно Борисов се яви в столичната Съдебна палата, за да даде показания по делото за самолетите. Разследването по случая е след сигнал на "Протестна мрежа". Организацията твърди, че той е извършил предателство и е разгласил държавна тайна.

След половин час в съда и час и половина в прокуратурата Борисов обясни, че по случайност е извикан да дава показания в разгара на предизборната кампания.

„Днеска ми дойде ред да ме разпитват. Надали е най-приятното нещо да те разпитват Сиреч, опитът е няколко дена преди изборите така съвпадат разпитите ми тук и в съда днеска по делото, и съм ваш коментатор”, заяви Бойко Борисов.

Разпитът за руските самолети се оказа три пъти по-продължителен от показанията за фалшивия подпис.

„За мен нито има нарушение на Конституцията, нито на какъвто и да е текст от закона, но прокурорът прецени за нужно и час и половина ме въртя по темата, така че - каквото имам, съм го казал”, допълни премиерът.

Според сигнала премиерът е разгласил държавна тайна и е извършил предателство като е коментирал публично прелитането на руски самолети, натоварени с оръжие над страната ни.

„Ще го кажа на шега, ако искат да ме оставят в историята заради това, че съм казал, че не искам да сваляме руски самолети, военни, ако прелетят над нас...Ако искат да ме оставят в историята, да ме вкарат в затвора”, коментира още Борисов.

Според него самолетите с оръжие за Сирия не са преминали изобщо над страната ни, но именно заради тях лъха студенина в отношенията между София и Москва.

Според премиера предизборната кампания е вяла, защото той не участва в нея лично. Бойко Борисов заяви, че не знае каква е съдбата на другите дела, по които той е разпитван в столичната Съдебна палата. Става дума за полетите на властта и Авиотряд 28, както и по делото за незаконното подслушване в дома му, когато разговорите му с министри и магистрати станаха публични.

Наказателното дело по аферата "Златното пиле" е заведено срещу Даниела Малинова и Ивалина Трифонова-Янакиева по обвинение за измама в особено големи размери, напомни БГНЕС. В минало съдебно заседание съдът прекрати обвинението спрямо Петър Драшков. Така разследването срещу Драшков, започнало в началото на 2008 година, приключи окончателно, след като прокуратурата изпусна сроковете да внесе делото в съда.

Драшков бе подсъдим за скандалната измама със „Софийски имоти”, добила популярност като аферата "Златното пиле". Подсъдими в процеса обаче остават Ивалина Трифонова, за която се твърди, че е измамила Драшков, представяйки се за служител на общината и Даниела Малинова.

Процесът е за имотна измама от 2008 година, когато Борисов беше кмет на София. Тогава той съобщи, че някой е фалшифицирал подписа му и така е придобил общински имот от 14 дка в столичния квартал "Стрелбище". В хода на процеса стана известно, че Петър Драшков е купил терен за 973 хил. лв. чрез фирмата си "СИДА С". По-късно същият терен е бил ипотекиран за 10 млн. лева, а впоследствие продаден на друга фирма "Симеон 2", собственост на Емил Димитров, бивш депутат от ГЕРБ и настоящ активист от БАСТА. После на терена столична община строи детска градина.

Самото разследване претърпя множество обрати - разследващият екип се смени няколко пъти. Бяха изготвени и две графологични експертизи на подписа на Борисов. Междувременно нотариусът, изповядал сделката - Емануил Каракашев, бе осъден заради изготвяне на неверен нотариален акт.