Служебното правителство на Румен Радев изтегли днес пореден транш от половин милиард лева държавен дълг, посочва в профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Сумарно с днешния дълг бъдещите поколения бяха задължени от Радев някой ден да връщат 3,3 милиарда лева и да плашат лихвите по тях. “Промяната” продължава…", пише Борисов. В поста си той прилага и съобщението на БНБ.

Справка в Министерството на финансите показва, че размерът на бюджетния лимит на дълга е непроменен от заложеното в Бюджет 2021, приет по времето на кабинета "Борисов 3" - 4,5 млрд. лева.

Финансовият министър също преди дни напомни, че параметрите по дълга са заложени от приетото в последния парламент с мнозинство около ГЕРБ.

Темата с външния дълг силно се политизира през последните месеци. В свой анализ икономистът от ИПИ Лъчезар Богданов отбеляза, че има "стигматизиране" на външния дълг, когато другите инструменти за финансиране на разликата между приходи и разходи - харчене от фискалния резерв или приватизация на държавни активи, са неизползваеми или рискови за прилагане. В същото време, пише Богданов "решението за този размер на бюджетния дефицит, и оттам - за нуждата от дълг, е заложено от предходното правителство още в края на 2020".

Преди дни стана ясно, че държавата пуска нова порция дълг от 500 млн. лева точно след изборите.