Българското правителство ще осигурим всички видове ваксини, които предлага Европейската комисия.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на работно съвещание, в което взеха участие вицепрезидентът Томислав Дончев и министрите Костадин Ангелов, Деница Сачева и Кирил Ананиев.

„Във всички списъци сме и в момента, в който се появи ваксина, да сме равноправно и солидарно снабдени с нея. Поддържаме ежедневни връзки с ЕК на всички нива“, каза Борисов.

Борисов възложи на здравния министър да изготви план за ваксинирането на рисковите групи от населението, когато страната ни вече разполага с одобрените ваксини. Костадин Ангелов увери, че е създадена необходимата организация за гражданите, които пожелаят да се ваксинират.

Здравният министър каза още, че в рамките на болничния пазар е налице логистика за осигуряване на допълнителни количества медикаменти за лечението на коронавируса, както и възможността за преместване на препарати от едно лечебно заведение в друго.

Снимка: Министерски съвет

„Нямаме недостиг на национално ниво на определените за заболяването лекарствени продукти. В момента сме създали организация за внос на допълнителни количества от необходимите препарати на територията на България“, допълни министърът на здравеопазването.

„Тези няколко месеца трябва да преодолеем тази криза. Стотици милиони отиват в здравната система. За лекарствата, за които говорим, всичките те се плащат допълнително“, подчерта от своя страна премиерът Борисов.

Той акцентира, че страната ни разполага с 46 000 легла за активно лечение.

„Така че като държава с болнични легла ние имаме огромна база, но трябва да се съсредоточите върху хората със съпътстващи заболявания, те да влизат в болница. Защото тези 14 дни за заболелите с коронавирус са много тежки“, отбеляза министър-председателят.

Борисов добави, че по отношение на тестването България прави необходимото по линия на Европейската комисия, за да се гарантира най-добрата възможност за тестване.

Социалният министър Деница Сачева от своя страна подчерта, че от оперативни програми ще бъдат насочени 120 млн. лв. за допълнителните възнаграждения от 1000 лева на лекарите и медицинския персонал на първа линия като общият ресурс ще стане около 240 млн. лв.