Развръзка за "Южен поток" ще има до часове. Имам уговорка да се чуя довечера със зам.-председателя на Еврокомисията и комисар за енергийния съюз Марош Шефчович след преговорите му днес в Москва. Това казlвва в интервю за "Стандарт" премиерът Бойко Борисов.

Той уточнява, че Шефчович, който преговаря от името на България, ще съобщи дали Русия окончателно се е отказала от проекта и каква е позицията й за газовия хъб.

Министерството на енергетиката ни вече е готово с предложението за изграждане и управление на разпределителния център, подчертава премиерът и добавя, че интерконекторът с Гърция може изцяло да се финансира с 250 млн. евро от Европейската комисия. "Южен поток" ще е основна тема на разговорите на Борисов с топдипломати от САЩ и Европа в следващите 10 дни.

Преди ден руското идание вестник "Московский комсомолец" излезе с обширен материал, според които "Европа все още се надява да бъде реанимиран "Южен поток".

"Българският премиер Бойко Борисов се обяви за изграждане на тръбата въпреки пречките от страна на ЕС и решението на руския концерн "Газпром" да се откаже от строежа на газовата магистрала. София, превърната от Брюксел в основен препъникамък, изгуби вече близо 50 милиона долара и ще изгуби десеторно повече, ако проектът не бъде осъществен, пише вестникът.

Според него София може да бъде подкрепена  и от други страни, през чиято територия трябваше да мине "Южен поток" - Австрия, Сърбия, Унгария, Италия и дори Германия. Всички те имат нужда от руски газ, а вариантите, предлагани от Брюксел, едва ли ще задоволят потребностите им, се казваше в статията.