Държавата обмисля да вдигне заплатите на специалистите по киберсигурност в електронното управление. Мярката се обсъжда на форум за противодействие на съвременните заплахи в София 

Демонстрация как се хаква телефон, „Фейсбук” профил или база данни беше направена пред Борисов.

За по-малко от пет минути работа, един добър хакер може да придобие пълен контрол върху  телефон - да чете, послушва и снима през него, каза Ростислав Петров от „Българска асоциация на сертифицираните етични хакери”.

Премиерът призна, че добрите киберспециалисти трудно се задържат в държавната администрация и добави, че се проверява възможността за увеличаване на заплатите на киберекспертите. Като пречка той изтъкна таванът на заплатите.

„Не може всяко министерство да си позволи такива специалисти на такива заплати. През електронното управление може пет-десет човека да назначим на по-високи заплати. Дал съм на финансовия министър да мислят варианти, да може като проведем конкурса да вземем добри и качествени специалисти“, допълни още министър-председателят.

На въпрос дали трябва да се промени Наказателния кодекс, Борисов посочи, че има предложения за промени. „Те законите и сега не са лоши, просто трябва да се спазват. Не може след всяко престъпление да променяме закона и да правим по-тежки наказания“, обясни министър-председателят. 

Според експертите по киберсигурност, темата е от огромно значение. Добавят, че проблемът, с който антимафиотите се сблъскват е, че този тип престъпления нямат географски граници и трудно се локализират.

Работи се активно по въвеждането на електронното управление, допълни премиерът. „Работят активно, виждате стотици вече са възможностите по електронен път. Пак казвам, най-големите централи в света се върнаха на механичните пишещи машини. Ако няма неприязън към тези хора, ако това се счита за модерно и колко е готино да си хакер и ние се отнасяме с такава толерантност към тях, нищо добро не ни очаква“, каза премиерът Борисов.