Подготвихме се бързо и дойде ли ваксината срещу COVID-19, ваксинирането ще се организира само по желание и безплатно, с ваксини одобрени от Европейската комисия и с гаранцията от Европейската агенция по лекарствата. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си днес в Центъра по заразни и паразитни болести, където се помещава и „БулБИО“. 

Министър-председателят инспектира готовността на страната ни да посрещне първата доставка на ваксина в специализирани хладилници. От понеделник започва и работата за организация по места в страната. 

„Тук са двата хладилника с температурен режим минус 71 градуса. Можем да съберем над 100 хил. дози ваксина само в единия. По първоначални данни първата пратка, която ще дойде, ще бъде 125 хил.“, заяви от своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който също беше на място с премиера Борисов. 

Снимка: Министерски съвет

Здравният министър добави, че такива хладилници ще бъдат разположени в Столичната РЗИ, още днес ще се монтира един в РЗИ в Бургас, а другата седмица ще се създаде организация  и за останалите РЗИ в страната. „В понеделник събираме директорите на шестте РЗИ, които са отговорни за шестте района в  страната, за да създадем локалните логистични режими на поведение и разпределение на ваксината, организацията на таргетните групи“, посочи здравният министър.

„За да бъдат и нашите хладилници максимално в услуга, единият ще бъде разположен във Варна, вторият в Пловдив и третият в София“, заяви председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски. 

Министърът на здравеопазването отбеляза също, че в склада на „БулБИО“ се съхраняват 11 хил. флакона ремдесивир, като в понеделник ще пристигнат още 6000 флакона. Министър Ангелов посочи, че препаратът е на разположение на болниците денонощно, като той е безплатен и достъпен за всички пациенти в България.

Снимка: Министерски съвет

„От данните, които виждаме в  момента– по 2500 оздравяват, което означава, че докторите и медицинските работници като цяло успяват много хора да излекуват. Да, все още ни тревожи броя на починалите, но вече излизаме от тъмните класации“, изтъкна премиерът Бойко Борисов.