„Противоепидемичните мерки бяха много навременни, точни, максимално щадящи свободата, правата на хората и движението им“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в центъра за разпределение на пациентите с COVID-19 в столичната университетска болница „Св. Анна“.

По думите му заболеваемостта и натискът върху интензивните отделения са спаднали, а оздравелите вече са в пъти повече от новозаразените.

Борисов акцентира, че в битката с новия вирус България вече разполага и с ваксини срещу него. По думите му след получаването на пълна и подробна информация за ваксините българските граждани ще се убедят, че именно това е пътят за справяне с пандемията и връщане към нормалния начин на живот.

Снимка: Министерски съвет

Премиерът добави, че у нас ще пристигнат още и различни ваксини, за да могат личните лекари да направят най-добрия избор за предпазването на своите пациенти.

„А дотогава първите 70 000-80 000 ваксини, които дойдат, ще бъдат поставени на хората на първа линия и всички останали“, посочи Борисов. 

Правителството ще отпусне средства за нов скенер за болница „Св. Анна“, тъй като наличната апаратура е остаряла. Необходимите 1,4 милиона лева ще бъдат осигурени през бюджета на Министерството на здравеопазването. Болницата ще се подпомогне и за изграждането на нов параклис.

Снимка: Министерски съвет

Здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че след старт на ваксинационната кампания у нас имунизираните срещу COVID-19 са 699 души в центровете в София, Пловдив, Бургас и София-област. Няма данни при ваксинираните да са се появили нежелани реакции.