Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Албания Еди Рама, за да потвърди подкрепата на страната ни за членство на Албания в Евросъюза. 

„България твърдо подкрепя Албания по пътя й към европейското семейство. Считаме, че сте показали посветеността си към европейските ценности, отговорността и мотивацията да вървите напред и имате нашата подкрепа“, каза Борисов.

Премиерът Борисов отбеляза също, че страната ни е сред най-силните застъпници на процеса по разширяване на Съюза и затова издигна темата високо в европейския дневен ред по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

„Защото европейската перспектива е най-силната мотивация за осъществяване на преход към демократично управление и пазарна икономика в Западните Балкани“, добави Борисов.

По отношение на европейската интеграция на Северна Македония той посочи позицията на страната ни и изтъкна, че България е една от държавите, които най-много е настоявала и желала тя да стане част от ЕС.

В този контекст усилията на България винаги са били насочени към постигането на консенсус по важните за двете страни теми.

„За съжаление подобна ангажираност не се наблюдава от страна на Република Северна Македония. Готови сме да продължим разговорите и активно да работим в изпълнение на Договора за добросъседство“, каза още Борисов пред албанския премиер.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!