Българското правителство години наред милиарди отделя за здравеопазване, посочи премиерът Бойко Борисов по време на 29-ия Конгрес на Световното дружество на кардиохирурзите и гръдните хирурзи, предаде "Фокус".

Снимка: Ладислав Цветков

"Българското правителство години наред милиарди отделя за здравеопазване. Над 8 % от БВП. Инвестирахме много в образование, квалификация, стипендии на млади учени, в сграден фонд и оборудване, което може да се съревновава с най-добрите в света. Няма нещо, което да е излязло в света в медицинската техника и в България да го няма", подчерта министър-председателят.

Снимка: Ладислав Цветков

"Поздравявам тези над 40 страни, които са изпратили на днешния конгрес свои представители. Благодаря на проф. Начев за поста, който е символичен за това, което Бълагрия прави в тази сфера. Разбира се, едно светило като проф. Джеймисън е сред нас. На този изключителен празник, който имаме българите още веднъж добре дошли и успех на конгреса", заяви още премиерът. 

Снимка: Ладислав Цветков

Конгресът започна с химна на България. Тъй като форумът се открива в Деня на Съединението, специално за събитието той бе изпълнен от Гвардейския духов оркестър.

Конгресът ще се проведе до 8 септември  в НДК. Близо 1500 гости от цял свят участват форума. Сред тях са видни хирурзи от трите специалности – гръдна, съдова и кардиохирургия.

Регистрираните участници са от повече от 40 страни от целия свят. Сред лекторите са и 25 от най-изтъкнатите световни хирурзи от трите спецалности.

Сред широкия кръг теми, които ще разглеждат участниците в световния конгрес, са новите технологии и иновациите в областта на кардиохирургията, спешната коронарна хирургия, гръдната и торакоскопската хирургии, неонаталната кардиохирургия, съдовата хирургия, и др.

На форума министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отбеляза, че сърдечно-съдовите заболявания са сред водещите причини за заболеваемост в световен мащаб, а преодоляването им е съвкупност от много фактори.

Затова на национално ниво Министерството на здравеопазването непрекъснато работи, за да усъвършенства възможностите за превенция, профилактика и лечение на тези болести в България.

За първи път се въвеждат правила за медицинска практика на нормативно ниво, като първите промени, които ще се въведат, ще бъдат в областта на кардиохирургията.

"Не бихме могли да постигнем успех в това отношение без подкрепата на водещите специалисти и организации по кардиология у нас, както и без примера на световните светила и утвърдените от тях успешни практики в тази сфера", изтъкна министърът на здравеопазването.