Министър-председателят  Бойко Борисов се срещна  с израелския си  колега Бенямин Нетаняху в резиденция „Евксиноград“ във Варна.

Това е трета среща между лидерите на двете страни за по-малко от половин година, като този път домакин е премиерът Борисов. А гостът за пореден път припомни и благодари за приноса на страната ни  при спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Снимка: Министерски съвет

„За мен е чест, че българският премиер Бойко Борисов инициира тази важна среща на върха – между България, Румъния, Гърция и Сърбия. И смятам, че сътрудничеството, което България има със страните от Западните Балкани, ще помогне на всички държави в региона. Това ще помогне и на вас, и на нас по отношение на здравеопазване, киберсигурност, информационни технологии и по отношение на всички области, които могат да създадат работни места и да доведат до просперитет”, каза Нетаняху.

Снимка: Министерски съвет

Израелският премиер посочи още, че  утре, когато се среща с премиерите на Гърция, Сърбия и Румъния, ще се опита да промени „лицемерното и враждебно поведение на ЕС към Израел”. Визитата на Нетаняху е ден преди Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия. 

Израел и България ще задълбочат партньорството си в сферата на отбраната и контра тероризма.

Българският премиер Бойко Борисов припомни старо обещание на своя колега, свързано с производството на безпилотни военни самолети. „Аз се надявам това, което си ми обещал, защото ти си спазваш обещанията, в недалечно бъдеще да развием в нашите заводи съвместно производство на дронове , които ще бъдат бъдещето”, посочи Борисов.

Израел е готов да доставя и газ на България, стана ясно пък от думите на Нетаняху, който предложи страната ни да се  включи в проекта за газопровод между Израел, Кипър и Гърция. „Това е много амбициозен проект. Все още е на етап - проучване и вярвам, че този газ може да стига и до България, за да се облагодетелстват и двете страни”, каза в отговор израелският премиер.

Двете стани продължават да задълбочават сътрудничеството си в сферата на високите технологии и туризма.

„Под твоето лидерство, Бойко, България се превърна във важен партньор за Израел, вътре в ЕС”, каза Нетаняху.