Министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с британския премиер Тереза Мей относно напредъка по брекзит. Той е бил по нейно искане, информираха от Министерски съвет.

Борисов е подчертал важността на предстоящото гласуване на 12 март в британския парламент и решимостта на нейното правителство да договори излизането на Великобритания от ЕС със сделка, включително и за постигане на съгласие за границата с Република Ирландия.

Двамата премиери са се обединили около необходимостта да не бъде допусната политическа нестабилност с негативно отражение върху всички в ЕС.

Тереза Мей е изразила благодарност за доброто сътрудничество между българските и британските експерти по договарянето на бъдещите правила и процедури след излизането на Великобритания от ЕС в области като вътрешните работи, здравеопазването и социалното осигуряване.

Премиерът Борисов е подчертал подкрепата си за осигуряването на плавно и регулирано напускане на Великобритания при запазване на доброто сътрудничество с ЕС и на двустранна основа.