Парламентът пак ще избира кой да заеме мястото на Венета Марковска в Конституционния съд. Това реши парламентарната правна комисия днес след усилени консултации.

Депутатите обаче приеха, че няма причина да предлагат отмяна на решението на парламента за избор на Марковска, защото то не е изпълнено и никога нямало да бъде изпълнено.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че очаква парламентът още днес да започне процедура за нов избор на конституционен съдия, след като вчера президентът Росен Плевнелиев бламира избора на Венета Марковска.

Вчера държавният глава напусна церемонията в Конституционния съд непосредствено преди Венета Марковска да положи клетва. По закон президентът трябва да присъства при този акт. При това положение парламентът ще трябва да направи нов избор, за да попълни квотата си.

На извънредно заседание правната реши, че следващата сряда пленарната зала ще гласува старта на новата процедура. Още от следващия ден – 22 ноември, ще могат да се внасят номинации за конституционен съдия от квотата на парламента. Срокът за номинации ще е до 30 ноември. До 10 декември в парламента ще могат да се внасят становища за кандидатите.

„От снощи започнахме консултации с представители на всички парламентарни групи, след като вчера Венета Марковска не положи клетва. На консултациите не присъстваха представителите на "Коалиция за България", но сме съгласували позициите и становищата с проф. Любен Корнезов и Мая Манолова. Не присъстваше и Екатерина Михайлова от ПГ на Синята коалиция”, заяви председателят на правната комисия Искра Фидосова.

Изслушването на кандидатите от правната комисия ще стане на 12 декември. На 19 декември ще е гласуването в пленарна зала. Новият член на КС ще може да положи клетва до Нова година, обобщи Фидосова.

Лидерът на ДСБ Иван Костов настояваше да се излъчат специалисти от всички парламентарни групи, които да открият решение, за да се избегне институционалната криза. Случаят „Марковска” на практика блокира и работата на Конституционния съд.

„Процедурата, която сме следвали досега за избор на двамата конституционни съдии, е същата, която предлагаме сега. Не може да бъде различна. Трябва да обявим и датите за провеждане на процедурата и да се съобразим да са по-кратки срокове, за да може Конституционният съд да работи нормално”, посочи Фидосова.

Независимият депутат Тодор Великов, който е сред хората, издигнали кандидатурата на Венета Марковска, настоя да се насрочи нова дата за нейната клетва и председателят на парламента да се заеме с това. Цецка Цачева обаче отказа.

Парламентът ще събира гилзите от престрелката

„След всичко, което се случи... след грандиозния скандал, в който управляващите успяха да забъркат и отделните институции, и като цяло страната ни, единствено възможният ход е Народното събрание е да отмени своето решение за избор на Венета Марковска за конституционен съдия, каза на брифинг депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.

По думите на Манолова парламентът отново бил поставен в „унизителната ситуация да преразглежда едно свое решение, което парламентарното мнозинство осигури без ясни аргументи, и без да се съобрази с възраженията за въпросната кандидатура”.

„Няма да коментирам в чисто конституционно-правен аспект колко коректни бяха действията на президента вчера, когато той на практика осуети полагането на клетва на съдия Марковска, но след като останалите институции отказаха да се съобразят с негативите на тази кандидатура, може би това бе единственото решение,” добави Манолова.

„За съжаление, и този път Народното събрание е в положение да събере гилзите след престрелката между институциите и да отмени своето решение. Аз не мисля, че трябва да се събира специална работна група в Народното събрание, защото има един-единствен възможен ход и той е отмяна на решението на парламента,” каза още депутатът. Според Манолова решението може да бъде отменено и частично – в частта по отношение на избора на Венета Марковска.

Няма проблем

В Конституцията не съществува изрична разпоредба, която да забранява на Народното събрание да отменя или изменя свои решения, отбеляза пред журналисти в парламента депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев.

„Интересът на обществото е да не се разрази институционална криза. Народното събрание трябва да даде своя принос, за да няма такава,” подчерта Методиев.

„Народното събрание може да вземе решение, с което да отмени част от предишно свое решение – това, с което е избрана г-жа Марковска и да вземе ново решение, с което да направи нов избор. Това ще бъде конституционно съобразно”, обясни депутатът и даде пример с казус от 1992 година, по който има решение на Конституционния съд.

„Ако има съгласие между парламентарните групи, ако се стигне до такъв текст, до решение, с което да се отмени частично или цяло решение, и да се направи ново решение, няма проблем - кризата ще бъде преодоляна. Въпросът е дали ще се събере това политическо съгласие,” отбеляза Веселин Методиев.

ДПС отказа да участва в този "фарс"

ДПС няма да участва в обсъждането и гласуването на проекта за решение за нова процедура за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Това каза народният представител Четин Казак на извънредното заседание на Комисията по правни въпроси днес.

„Народното събрание е последният орган, който трябва да понесе отговорността на това, което се случи, да обира срама на цялата държава и нейните институции. Ние отказваме повече да участваме в продълженията на този злощастен казус”, заяви Казак.

„Това е бламиране и подвеждане на Народното събрание от страна на прокуратурата. Ако прокуратурата е разполагала с тази информация, защо комисията не е била запозната с нея досега? Целият фарс поставя много сериозни въпроси относно взаимодействието между държавните органи и институции”, коментира депутатът.