„2,2 милиарда лева сме дали за строителството на АМ „Хемус“ през четирите години на мандата на правителството. Автомагистралата ще промени облика на Севера и Северозапада за няколко десетилетия напред“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който лично се увери в напредъка по изграждането на магистралата. Той облетя с хеликоптер трасето между Боаза и Велико Търново и посочи, че строителните екипи успешно се справят с трудностите, пред които се изправят на терен.

„Нашите строители в момента работят на световна класа и то във времето на пандемията, докато много държави са в локдаун“, отбеляза министър-председателят.

Активно се извършва изграждането на многото съоръжения по магистралата, работи се на максимални обороти в участъците като този от пътен възел “Боаза” до пътен възел “Буховци”. Интензивно се строят първите 50 км до Плевен.

Около Велико Търново се извършват подготвителни дейности, а останалата част на „Хемус“ е на етап проектиране. Не спира работата и по останалите важни инфраструктурни проекти като пътя Видин-Ботевград.

Заедно с Борисов бе министърът на финансите Кирил Ананиев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„По АМ „Хемус“ се работи ускорено, а това означава, че българите ще пътуват много по-бързо, по-комфортно и по-безопасно. Бизнесът също ще бъде много доволен“, посочи Ананиев.

„За хората от Плевен, Ловеч и Търговище автомагистралата ще е богатство“, допълни Борисов.

Премиерът изказа специални благодарности към археолозите, които изключително професионално са се справили със съхранението на откритите археологически находки в рамките на строителните дейности на „Хемус“.

„След три-четири месеца ще видите каква ще бъде разликата, оставяме огромни обеми свършена работа, което ще доведе до развитието на туризма и бизнеса в региона“, категоричен бе премиерът.

Той добави, че с добрите финансови показатели на България – с най-нисък дефицит и външен дълг в Европа, интензивно продължава строителството на всички важни инфраструктурни проекти в страната, които все повече ще подобряват живота на гражданите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!