“Който се е захванал с „Пирогов“, правителството пада, а те първо с тях се захванаха“, заяви пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Има действащ документ между Денков и Габриел, по който се назначават министри, зам.-министри, областни управители и тези назначения са свързани с изпълнителната власт. В случая с директора на „Пирогов“ вицепремиерът Мария Габриел постави въпроса на премиера, че не е съгласен със смяната. Ние изцяло действаме в рамките на посочения регламент, а с Асен Василев и Христо Иванов се разбрахме относно парламентарните решения да ги вземаме трите партии заедно“, посочи той.

„В един момент Десислава Атанасова се обади на Денков да му каже, че тези поръчкови уволнения - назначения няма да ги допускаме. Вчера от границата ни с Турция, където бяха еврокомисарят и Василев, Василев лично ми се обади и каза, че това са пълни глупости и така не се прави“, каза още бившият премиер.

Борисов обясни, че финансовият министър му е казал да го изчака, защото имат за решаване много важни въпроси в бюджета, регулатори, Шенген, еврозоната, отхвърляне на президентското дето. До 14 часа обаче нищо не се случило, а Денков ги изпратил „да си гледат работата“.

„Чухме, че ГЕРБ искало да събори правителството - това е пълна глупост. Дерогацията трябва да влезе в сила и ние и ПП сме съгласни, само че те казват да влезе от 1 март, а ако влезе от 1 януари, могъщият Денков може и да се огъне и да носи сам отговорност, което пак е глупост, не виждам ние как ще се дръпнем от това януари, като ние сме го предложили“, посочи Борисов.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че ако „Продължаваме промяната“ са искали да има споразумение досега трябваше такова да има.

“Сега всячески искат да подпишат такова споразумение, защото ротацията наближава и те не искат да чуят, че когато Мария Габриел стане премиер ще уволни този и този, ще им е хубаво ли? Затова искат сега да се подпише такова споразумение”, смята лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов коментира, че в неговия кабинет идват Кирил Петков, Атанас Атанасов, Делян Пеевски, Йордан Цонев стотици пъти. “След работата в парламента отивам в централата да си гледам кметовете. След това те по цял ден са с Делян Пеевски в неговия кабинет. Това лицемерие, че ГЕРБ са заедно с ДПС, което казват по медиите да спре. Ежедневието на тези хора със стотици телефонни разговори са между ПП-ДБ и Делян Пеевски”, допълни лидерът на ГЕРБ.

Относно заявката на ГЕРБ-СДС, че няма да подкрепят нито един законопроект на Министерския съвет, докато няма реален механизъм, по който се вземат решенията, Бойко Борисов коментира, че това не е нито бойкот, нито на инат.

„Досега решенията на Министерския съвет са най-меко казано слаби и затова се налагаше в парламента да поемаме неговата тежест - помните кризата със зърнопроизводителите, енергетиката, това са тежките решения. Така солидарно бихме приели и дерогацията, ще послушаме Денков и ще бъдем много работливи в парламента“, коментира бившият премиер.

“Този цирк трябва да свърши. Едно казва премиерът, после казва, че не го е казал, това е смешна работа. Смятате ли, че е сериозно цялата държава да се тресе заради "Пирогов" - болница, която си върши перфектно работата”, коментира председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

"Заради един съветник - Мустафа Емин, сега си отмъщават и искат да сменят директора на "Пирогов". Това е дребно отмъщение, ние трябва да се занимаваме с важните теми”, посочи още той.

ПП-ДБ към момента не коментират темата, а въпреки заканите от вчера, че нищо освен Конституцията няма да провокира единодействие, днес парламентът събра кворум от раз, но се стигна до скандали около бюджета. Темата остана за четвъртък.