Изваждаме от обхват 115 км от Община София и 40 км от Община Варна, с другите 12 общини се водят преговори и по същия начин ще ги извадим и тях от обхвата на тол системата и винетния контрол.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Народното събрание. По-късно новината беше потвърдена и на заседанието на Министерския съвет.

Въпреки това превозвачи излязоха на протест на няколко места в страната.

Снимка: БГНЕС

Той беше изслушан след по настояване на БСП и отговаря на въпроси в продължение на 30 минути. „Що се касае за безопасността на пътищата, не си спомням нито една реформа за 100 г. на БСП управление. Едно е да строиш двулентови пътища, друго е 12-лентови. АМ „Европа” и „Хемус” се строят усилено, другите се ремонтират. „Струма” се строи усилено“, добави премиерът.

„Знам, че потропвате с крак и вече Ви изнервям. Вас ви возят по хубави пътища, но в България са в ужасно състояние. Отлагайте - 28 август, 1 март... и на 27 ще се провалите”, коментира Георги Свиленски от БСП.

По думите на премиера правителството ще потърси отговорност на лицата, отговорни за забавянето. „Като съм казал за тол системата и винетката, съм имал предвид, че днес ще отменим това решение. С кое съм нарушил закона или правовата държава“, попита Борисов. 

 „Няма нито един печеливш от тази реформа, освен фирмите, които ще приберат 32 млн. лв. Казвате:  „Утре ще отменя тол системата“. Не можете, защото това е закон на Народното събрание, а вие пращате глашатаи по мегданите", каза лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Снимка: БГНЕС

Освен Борисов, на въпроси за тол системата отговаря и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. От трибуната тя обяви, че недоволството на превозвачите се организира от БСП.

Относно спора дали трябва хората под карантина заради коронавируса да излизат в болничен, премиерът отговори, че така би се изпразнил Националния осигурителен институт.

„Г-жа Нинова каза държавата да поеме грижата за хората, които са в карантинен период. Сега действащият закон е първите три дни се поемат от работодателя, останалите 11 от НОИ. Ако нарастват на 50, 100, 200 хил. хората, които си стоят вкъщи и държавата им поема болничните листове, НОИ ще се изпразни”, допълни премиерът.