Премиерът Бойко Борисов изпрати картина на сръбския президент Александър Вучич за спомен от неговото посещение през юни миналата година в България. Тогава двамата премиери направиха оглед на строителството на газопровода „Балкански поток“.

В рамките на вчерашната среща в Министерския съвет Борисов изпрати картината на Вучич чрез министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович и съпругата на сръбския президент - Тамара Вучич, която е специален съветник в кабинета на министъра на външните работи.

Картината е дело на художника Симеон Кръстев. Той е нарисувал общо три картини на тема "Балкански поток", като той сам е избрал какво точно да рисува. Попаднал на снимката на Борисов и Вучич в интернет и решил да я превърне в картина.

Снимка: Симеон Кръстев

Преди bTV Кръстев сподели, че в началото му треперели ръцете - все пак не рисувал всеки ден премиер и президент, макар и в годините назад да е изобразявал десетки политически фигури. Призна, че по-трудно му било да нарисува Борисов, отколкото Вучич.

„Образът на Бойко Борисов е супер популярен и се притеснявах, че ще се намерят хора, които да мрънкат, докато при президента Вучич бях по-спокоен“, казва художникът.

Художникът е нарисувал по-малко хора отколкото са на снимката - искал да наблегне на природата. А служителят с маската от снимката, на картината е без и има обяснение за това. „Защото маските, мисля, че са временно явление! Картината да не служи за документ на зараза, по-добре да си бъде нормална човешка фигура без предпазни средства“, казва той.

Снимка: Симеон Кръстев

Първоначално платното е трябвало да бъде част от изложба, която представя откритите археологически артефакти по трасето на „Балкански поток“. Тя е организирана в Националния исторически музей съвместно от „Булгартрансгаз“ и консорциума „Арад“, който фактически е поръчал изработването на поредицата от картини.

Картината на Кръстев е връчена от „Аркад“ на „Булгартрансгаз“, който на свой ред я предава на премиера Бойко Борисов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!