Разград стана поредният български град, в който премиерът сряза лента – за да открие обекти за милиони. Този път с европари бяха обновени отделения в болницата - МБАЛ „Св. Иван Рилски”.

По време на церемонията Бойко Борисов съобщи още добри новини от финансов характер за жителите на Разград.

„Освен тези милиони, които са в болницата, както каза и кметът, Разград е спечелил и проект за градска среда и до края на април най-късно в Разград - още пет милиона за центъра ще дойдат за града, така че обликът ще стане още по-красив. Това мога само да ви кажа – да идвате, да се лекувате, да излизате здрави и да работите. Защото – без работа няма пари. Кой каквото иска да ми приказва, не се ли работи - пари няма”, заяви поучително министър-председателят.

Той поясни, че тази „щедрост” ще достигне и до други градове в България. „За 36 града ще дадем по пет милиона лева само за центровете, по проекти за градска среда. Това веднага променя облика на държавата и градовете, самочувствието на хората. Вчера в Търговище пуснахме ново родилно отделение, много хубаво, пътищата стават все по-добри”, посочи Борисов.

На събитието присъства и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Пред нея и гостите на откриването на обновените отделения премиерът подчерта, че „с новата апаратура, и като влезеш в реновирана болница, увереността, че ще те излекуват, е по-голяма”. И пожела здраве на всички.

Цел - младите хора по родните места

От Разград Борисов и министри заминаха за Омуртаг, където също бе основно действащо лице в подобен сценарий – откриване, но на ремонтиран път – част от Лот 21.

"Целта ни е младите хора да остават в родните си места" – така премиерът, заедно с регионалния министър Лиляна Павлова, обясни мотивацията си за подобряването на инфраструктурата в страната.

Общата дължина на трасето в Търговищка област е над 26 км. В строително-монтажните дейности са вложени близо 13 млн. лева.

„Пътят не е ремонтиран в продължение на 30 г., уточни министър Павлова по отношение на отсечката, която е основна артерия с отклонение за 12 населени места в община Омуртаг и главна връзка с града.

„Не делим градовете, общините и проектите на малки и големи. Инвестицията в трети клас пътища е изключително важна. Предвидели сме половин милиард лева за инвестиране в такива пътища. Нашата амбиция е през следващата година, когато започва новият период на финансиране, да получим минимум толкова, надявам се и повече средства, за да довършим започнато и покрием нуждите от развитие на пътищата”, допълни Павлова.

Божи наместник

Архиерейският наместник на Разград отец Георги Георгиев посрещна премиера Бойко Борисов с обръщението „Ваша милост" и препратка към християнския празник Сретение Господне, „което ще рече среща с Бога".

„Днес е един хубав християнски празник Сретение Господне, което ще рече среща с Бога, а ние имаме среща с Ваша милост сред нас," бяха думите на отец Георги.