Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Република Македония Зоран Заев ще отбележат съвместно 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради ремонта на централния площад в града, тържествата ще се проведат пред паметника на Гоце Делчев. За по-голяма сигурност е забранено паркирането на автомобили в района. Честването съвпада с подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между Република България и Република Македония преди една година в Скопие.

Македонските медии съобщават, че вчера Заев се е срещнал с заместник-помощника на държавния секретар на САЩ Матю Палмър, с когото са обсъждали политическите процеси в страната и предстоящия референдум, насрочен на 30 септември. В рамките на срещата македонският премиер е изразил благодарност за подкрепата на Щатите по време на неотдавнашната среща на върха на НАТО в Брюксел, когато страната получи покана за започване на преговори за членство в НАТО. 

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски посочи на свой ред пред Палмър, че властта е постъпила "безотговорно" и "антидемократично" по отношение на въпроса за референдума.