Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, съобщава правителствената пресслужба.

Българският премиер е поздравил своя колега за изборната победа, пожелал му успех и е изразил увереност, че конструктивното сътрудничество на най-високо ниво ще продължи и занапред. 

Във фокуса на разговора на двамата премиери е бил Берлинският процес и организацията на Срещата на върха в София в рамките на инициативата, която предстои да се проведе през ноември. Борисов е изтъкнал голямата отговорност, която България и Северна Македония имат като съпредседатели на Берлинския процес през настоящата година. 

Борисов е заявил, че България остава последователна в подкрепата си за европейското бъдеще на Северна Македония и е изразил увереност, че двете страни ще останат ангажирани с изпълнението на подписания през 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. 

Борисов и Заев са обсъдили и сътрудничеството на България и Северна Македония в контекста на пандемията от COVID-19 и споделянето на българския опит с  успешната реорганизация на редица производства с цел обезпечаване производството на защитни средства.