Не съществуват предпоставки, които да възпрепятстват развитието на отношенията между България и Русия в прагматичен и добронамерен дух и занапред. Около тази позиция са се обединили премиерът Бойко Борисов и посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, които са се срещнали днес в Министерски съвет, съобщават от правителствената пресслужба.

Вчера Москва изгони български дипломат като отговор на аналогично действие на София от октомври. Тогава служител на посолството на РФ у нас беше изгонен по подозрения в шпионаж и опити да получи поверителна информация от високопоставени държавни служители. Преди два дни, пък, руският президент Владимир Путин обвини България, че забавя изграждането на „Турски поток”.

Именно двустранните отношения са били основна тема на разговорите на „Дондуков” 1. „Премиерът Борисов изтъкна интереса на България да води равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог с Руската федерация, при който страната ни се ръководи от националните си интереси и се придържа към общите европейски и евроатлантически политики”, посочват от МС.

Снимка: МС

Борисов е посочил, че България и Русия имат интерес от сътрудничество в сфери като икономика, енергетика, туризъм, транспорт, образование, наука и култура, социална политика.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!