"До утре буферният паркинг на българо-турската граница трябва да работи. Ако кризата стане по-тежка, трябва да има къде да останат шофьорите на тирове".

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на бившето военно летище край хасковското село Узунджово, което в момента се разчиства. Именно там ще бъде паркингът, на който ще бъдат тировете, които чакат на границата с Турция.

До тази мярка се стигна, след като няколко дни стотици камиони образуваха километрични опашка на граничния пункт „Капитан Андреево“.

"От вчера сме провели над 50 разговора с турските ни партньори. Една част от проблема вече се решава. Над 400 тира повече от предишния ден са минали заради това, че ние не можем на нашите външни граници да спираме тировете. В Европейския съюз имаме общи зелени коридори и на практика тук става буфер. Това е най-голямо КПП между Европа и държави от третите страни, в случая Турция", заяви Борисов.

На място днес ще бъдат откарани и химически тоалетни, както и ще бъдат отворени временни павилиона за храна, спазвайки всички санитарни мерки.

За изтеклото денонощие на територията на страната са влезли 3000 тира, от които 1200 са на пункта „Капитан Андреево“. Обработените тирове на изход в посока Турция са три пъти повече.

Преди да се вземат мерките на пункта са се обработвали около 350 до 400 камиона. За изтеклото денонощие са обработени 1100 само на „Капитан Андреево“. Общо с „Лесово“ са обработени 1230 камиона.