Днес се пуска движението и в тръбата за София на тунел "Витиня". Новината съобщи премиерът Бойко Борисов в профила си във "Фейсбук".

Реконструкцията на най-дългия тунел у нас продължи над три години. Главният проектант на реконструкцията на съоръжението проф. Николай Жечев обясни преди време пред bTV, че тунелът на АМ "Хемус" е бил пред срутване при затварянето му за ремонт. 

Министър-председателят посочи, че тунелът е с нова облицовка, хидроизолация, отводнителна и дренажна система, асфалтова настилка, система за видеонаблюдение, пожароизвестяване, вентилация, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват по-висока безопасност на пътуването.

"Тунелът е дълъг над 1 км, като той е в експлоатация от 1984 г. Бяха възникнали много сериозни проблеми по конструкцията, което наложи затварянето му за ремонт. За усилване на тунела и попълване на кухините между първичната облицовка и скалния масив е инжектиран специален бетонов разтвор през направени за целта 3000 отвора", уточнява премиерът.

От съобщението на Борисов става ясно още, че в тунела ще има и аварийни връзки между двете тръби - две пешеходни и една шосейна.

При авария връзките ще се ползват за евакуация на хора и автомобили, както и за достъп на линейки, пожарни и други специализирани автомобили.