Бившият премиер Бойко Борисов, пресаташето му Севделина Арнаудова и бившият министър на финансите Владислав Горанов на разпит в прокуратурата.

Тримата бяха арестувани преди 10 дни. Стояха в ареста 24 часа, след което прокуратурата отказа да им повдигне обвинения и възложи разследването на следствието.

Първи беше призован бившият премиер Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ даде показания по образуваното досъдебно производство за изнудване, за което беше задържан от МВР преди близо две седмици.

Престоят му в следствения отдел продължи около 45 минути. Той отказа да коментира разпита, с мотива, че е подписал декларация. Коментира, обаче действията на правителството.

„Докато се тълпите тук – вече милиард и половин (б.р. дълг) за по-малко от 30 дена. В същото време – меморандум за милиарди с неясни компании, подписан в Гранитна зала на МС“, коментира Борисов.

Час по-късно на разпит беше призован и бившият финансов министър Владислав Горанов. За трети път давал същите показания. По думите му премиерът Кирил Петков е инициирал арестите.

„Свидетелят Петков участва в опит за разчистване на сметки с опозицията в момент, когато има далеч по-големи кризи в държавата“, заяви Горанов.

Последна на разпит влезе пиарът на ГЕРБ Севделина Арнаудова. 

“Спрях само от уважение към вас, за да ви кажа, че не мога да говоря, защото съм подписала декларация да не разгласявам факти“, заяви тя.

Бившият премиер коментира и твърденията на финансовия министър Асен Василев, че шефът на „Инса ойл“ Георги Самуилов му се е оплаквал от натиск от страна на Делян Пеевски и Бойко Борисов.

„Никога… Г-н Самуилов, ако знае нещо, да го каже“, заяви бившият премиер.

В становище от "Инса ойл" заявават, че „нито в миналото, нито сега ще позволят да бъде оказван натиск върху фирмата, както от политически фигури така и от държавни институции.“

По повод твърденията на бившия премиер за взети милиарди левове външен дълг от правителството, от финансовото министерство заявиха, че държавният дълг е намалял през март, въпреки че правителството е изтеглило 1 млрд. лв., то е направило погашения за стар дълг от над 2,5 млрд. лв.