Правителството завършва мандата си с нива на доверие от 19% и недоверие от 69%, а парламентът има доверие от 14% и недоверие 73% - минимално наваксване спрямо положението от протестите през лятото, но все пак нива на популярност на институциите, засичани за последно в края на премиерския мандат на Пламен Орешарски. Това е едно от заключенията на национално представително проучване на „Галъп Интернешънъл болкан“ сред 1011 пълнолетни българи, проведено между 4 и 12 февруари.

Снимка: Галъп интернешънъл

С добър рейтинг се ползват силовите институции. В този мандат армията имаше ръст на доверието, за да достигне в началото на тази година до най-високото в последните десетилетия ниво от 54% доверие, при 28% недоверие. Полицията също е с 54% подкрепа, като недоверието при нея е 36 на сто, което е по-ниско от традиционното.

Кой ще влезе в парламента

Ако изборите бяха днес, седем са формациите, които биха попаднали в парламента, като за две от тях кампанията ще е решаваща. Има и още няколко, които ще се надяват да доближат или дори преминат бариерата – особено при по-ниска избирателна активност, отбелязват авторите на изследването.

Снимка: Галъп интернешънъл

ГЕРБ и СДС могат да разчитат на 25,8% подкрепа, а БСП – на 21,9%.

Като трета сила се очертава „Има такъв народ“ с 13,1%, следвани от ДПС с 12,4%.

Относително сигурен участник в следващото Народното събрание е и „Демократична България“ с 6,8%.

При формацията около Мая Манолова (4,7%) и ВМРО (4,2%) „кампанията ще е решаваща за шансовете им да са в народното събрание“, а „такива шансове може да получи и коалицията Воля-НФСБ“, които са с 2,7%. Около и над 1% имат още „Възраждане“, АБВ, „Атака“ и „Републиканци за България“, като „не са изключени изненади“.

Данните са от вълните на изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ на ежемесечна база. Последните две вълни на изследване са съответно между 4 и 12 февруари (1011 души) и 7 и 15 януари (1010 души) по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!