"Разпитът на хора от кабинета няма да е изключение за българската прокуратура в този мандат на правителството. Отново ще сме готови да съдействаме по всякакъв начин за разкриване на всякакви атаки, проблеми и престъпност".

Това отговори на въпрос на bTV говорителят на кабинета Лена Бориславова във връзка с твърдение на главния прокурор Иван Гешев, който по-рано заяви, че министри могат да бъдат разпитани заради хакерската атака и всички обстоятелства около „Български пощи”.

Днес също стана ясно, че Софийска градска прокуратура (СГС) проверява дейността на „Български пощи“ ЕАД по сигнал за извършени длъжностни и компютърни престъпления по повод осъществен неправомерен достъп до информационната система на търговско дружество.

Бориславова заяви, че е одобрен законопроект за изменение на Закона за съдебната власт, с който във взаимодействие с представителите на Европейската прокуратура са приети изменения, насочени към осигуряване на независимост и по-добро функциониране на Европейската прокуратура у нас.

"Тъй като до този момент имаше съществени функционални и други дефицити, които пречеха на работата на Европейската прокуратура. С оглед на заварената еродирала държана система и институции, както и неработеща прокуратура, както и поредното отлагане на решението за освобождаване на главния прокурор от днес, правителството ще подпише меморандум за сътрудничество с Базелски институт за добро управление", добави тя.

Говорителят на правителството обясни, че Базелският институт е независима експертна организация, която е учредена в Швейцария и е посветена на работата по целия свят с публичните и частните структури за укрепване на управлението, противодействие на корупцията и свързаните с нея финансови престъпления, както и възстановяване на отклонени активи.

Споразумението за сътрудничество ще работи в три основни направления:

  • Изграждане на капацитет за подбор на служители на правополагащите органи и други разследващи органи с цел постигане на по-ефективно разследване, проследяване на активи и събирането на такива от незаконна дейност;
  • Предоставени консултантски услуги относно проследяване на съмнителни активи, които биха могли да са в резултат от корупция;
  • Преглед на обхвата на основните пречки в настоящата верига от действия и структурни дефицити за противодействие на корупцията и предлагане на възможни решения.

„Предвижда се европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в структура, която да има собствена администрация, да бъде бюджетно осигурена с необходимите финансови средства за изпълнение на своята дейност, да бъде определена като организационна единици по Закона за зашита на класифицираната информация. Към настоящия момент Закона за съдебна власт не осигурява в пълна степен ефективното функциониране на европейските делегирани прокурори“, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!