Радвам се, че книгите ще бъдат с намалено ДДС, беше крайно време, но не само те имат нужда от тази мярка. Това заяви филмовият продуцент Борислав Чучков, цитиран от БГНЕС. По думите му в мярката трябва да се включи киното, театъра и всички аудио-визуални изкуства. 

„Не мисля, че да намалим ДДС на заведенията, където предимно се пропагандира чалга, нека бъдем откровени, а в същото време да има ДДС върху билетите в зала „България” или в Народния театър е леко обидно. Не искам да обсъждам вкуса на управляващите, както и какво харесват те като изкуство, но ако мислят, че чалгата е изкуство, доста са се объркали”, заяви филмовият продуцент, който призова управляващите „сериозно да се замислят” върху проблемите на културния сектор. 

Той допълни, че парите за кино и изкуство не стигат. Продуцентът даде пример с Българската национална телевизия и коментира, че бюджетът ѝ е по-малък от сръбската и македонската. Според него трябва да бъде сериозно обсъдена и евентуална законова промяна, която да дава т. нар. допълнителен финансов стимул в киното. 

Снимка: БГНЕС

„Ние сме единствените в Европа, да не кажа и в света, които нямаме такъв. Мога да дам личен пример. Когато снимахме филма „18% сиво” на Виктор Чучков в Белгия, 50% от всяко евро, което изхарчихме там, бяха реинвестирани в бюджета на филма. В Сърбия, Македония и Гърция – всички имат такъв финансов стимул. Това пречи както на големите студия, така и на малките продуценти, които се опитваме да привлечем партньори от чужбина, за да снимат тук. Без да идват чужди продукции, които да снимат тук, ние ще го закрием този сектор.

Техническите кадри от това живеят. Ако те трябва да разчитат само на българското кино, трябва да си сменят професията. От тази гледна точка всички хора, които правим българско кино, трябва да сме много благодарни за това, че има студия, които обучават нови кадри, учат ги да работят и им дават хляб. Това нещо е на път да бъде загубено, заради липсата на този закон”, обясни продуцентът. 

Той признава, че в момента целият сектор преминава през изключително труден период заради епидемията, прекратения снимачен процес, както и работата от дистанция. Според него желаещите да посетят киносалон, които вече отвориха врати, но с намален капацитет, няма да бъдат много.

„Не вярвам, че хората сега ще се втурнат да напълнят залите на киносалоните. Ние се опитваме да подготвим за летния сезон едно открито кино, дано да успеем. Мисля, че това лято ще бъде лятото на кината на открито”, смята Чучков.