Взривиха автомобил до жилищен блок в Стара Загора. Колата е на помощник-съдебен изпълнител в града. По чудо няма пострадали от експлозията, станала малко след 2 часа снощи.

Бомбата вероятно е поставена в гаражната клетка, където е бил паркиран автомобилът. Ударната вълна е била много силна и е изпочупила е прозорците, изкривила е дограмите, срутила е вътрешни стени между гаражите.

Щети са нанесени и на два други автомобила.

Снимка: Дарина Колева

По чудо няма жертви и ранени, а само материални щети. На мястото на взрива следи от тротил не са открити. Няма и видими следи от обгаряне. 

Една от версиите е, че за адската машина е използван ацетилов газ – техника, позната от разбиването на банкомати. Този тип бомба не оставя следи, но пораженията са големи. Каквито са и в случая – взривната вълна е избила стените на гаражните клетки в съседство.

На този етап основната версия на разследващите за взрива е, че той има общо с дейността на съпругата на собственика на автомобила. Жената е помощник съдебен изпълнител в кантората на Кръстьо Ангелов. 

Ангелов е един от най-известните събирачи на дългове в Стара Загора. Преди години той беше пребит, но се оказа, че не е подал жалба. Сигнализирал е за други два случая:

„Имаме досъдебно производство 2016 г., когато са били нарязани четирите му гуми на личния автомобил, а после този автомобил е бил опожарен”, заяви Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора.

Днес частният съдебен изпълнител не беше в кантората си. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Снимка: Дарина Колева

По случая са назначени няколко експертизи, които ще помогнат на криминалистите да получат яснота за взривното устройство, както и къде е било поставено. Те обаче ще са готови до няколко седмици.