Две експертни справки за техническото състояние на автомобила на НСО, обслужвал председателя на ВКС Лозан Панов, сочат, че е възможно болтовете, придържащи гумите на колата, да се саморазвият и разхлабят. Причината може да са неравности по пътя и множество остри завои. Това заяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

На 1 юни Панов съобщи, че при пътуване извън София с шофьора си от НСО са установили, че два болта на задна лява гума са изпаднали, а един е развит.

Военноокръжната прокуратура отказа да разследва случая, тъй като според проверката няма данни за престъпление и за умишлено повреждане на автомобила.

Едната експертиза е направена лично от инженер Бойко Виячки от сервиза, който е официален представител на марката автомобили за България, която НСО ползва. Според нея болтовете могат да се развият сами "до изпадане". От НСО отказаха коментар на колко автомобила досега са се саморазвили болтовете. 

Според експертите колата на НСО не е дефектна и въпреки високия си клас е възможно болтовете да се саморазвият, коментира още Арнаудова. По думите й няма никакви данни, че някой умишлено ги е развил. Тя допълни, че са проверени записите от гаража на НСО и човешка намеса по колата не е установена.

Говорителят на прокуратурата допълни, че шофьорът на Панов, охранител в НСО, е бил задължен да снима гумата, но не го е направил.  Освен това е оставил колата 15 минути без надзор. Арнаудова отрече да е имало намеса след изготвянето на документа от Военноокръжната прокуратура.

Единият от експертите, който е представител на марката за България, е заявил, че саморазвиване на болтовете е възможно, ако пътят, по който върви колата, има завои и неравности. Другите двама обясняват още, че това може да се случи, ако с колата се е шофирало агресивно - рязко ускоряване и спиране - т.нар. дрифт на място.

По-рано днес Лозан Панов заяви, че се отказва от автомобилите на НСО. Според него решението на обвинителите е доказателство за липса на сигурност. Той уточни, че още в деня, в който е установена повредата на колата, е изпратил писмено съобщение до НСО, като и досега не е получил отговор от службата.