Все повече са настанените в болница в следствие на COVID-19. В най-голямата спешна Болница пациентите са 140. От тях 26 са в тежко  състояние в интензивно отделение. Свободните легла са 96, от които само 5 в реанимация.

4609 пък са според данните на портала – с близо 40 души повече само денонощие. Като от тях 373 са в интензивни отделения.

Снимка: bTV

Почти всички COVID легла в плевенската болница "Доктор Георги Странски" вече са запълнени. По думите на доктор Венцислав Грозев всички настанени са в средно към тежко състояние.

„Имаме доста пациенти, над 80 са в момента. Въобще не е леко. Ако нещата продължават по този начин ще става и по-тежко. Ще направим всичко възможно да осигурим възможност за всички пациенти, които имат нужда от помощ“, Д-р Венцислав Грозев: Хирург в УМБАЛ "Д-р Георги Странски".
 
14 от COVID пациентите са на интубация.

Снимка: bTV

От общо 96 COVID легла в Столичната инфекциозна болница половината са заети.  Д-Р Трифон  Вълков успокоява, че опасност от липса на места засега няма. 

„Броят на новорегистрираните случаи се увеличава, но се разкриват все повече и повече легла, така че не мога да кажа, че има  сериозен или тежък натиск в болницата.“

Почти всички настанени в болницата са с „Делта“ варианта на вируса. Сред най-честите симптоми са  главоболие, температура и болки в мускулите.

„Не мога да кажа, че клиниката на тези болни, които в момента лежат, е по-тежка от тази на предните вълни“, каза д-р Трифон Вълканов, инфекционист в СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров". 

 В тази сутрин по bTV вирусологът професор Радостина Александрова предупреди:

“Хората, инфектирани с новия вариант „Делта“ имат и 2 пъти по-висок шанс да попаднат в болница. А хората, които са починали през последното денонощие, не са се заразили преди 2-3 дни, а преди 2-3 седмици- това е доста притеснително.“

И припомни, че „Делта“ се предава и много по-лесно.