Ден, след като управляващите се ангажираха да върнат обществените поръчки за онколекарства и в частните болници, лечебните заведения излязоха със серия от позиции по казуса, който беше направен публичен от управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев.

В интервю той заяви, че плащани с парите на касата онколекарства са били закупувани на значително по-високи цени от частни болници в сравнение със сумите, за които чрез процедури по ЗОП са се договаряли държавните и общинските.

На следващите страници ще можете да се запознаете с позициите на някои от засегнатите в казуса. Публикуваме ги без редакторска намеса:

Декларация от Българската болнична асоциация и Националното сдружение на частните болници

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Вчера стана ясно какво се крие зад подвеждащите изявления в публичното пространство на Управителя на НЗОК. Същите повдигат много въпроси за 1 лекарство, на които без да е отговорено, се правят некоректни обобщения за частните болници.

По-важното обаче за нас, като отговорни за здравето на нашите пациенти, е че беше изнесена информация, че фирма „Алвоген“ продава препарата Пеметрексед на цена 7 или повече пъти по-евтина за България, от най-ниската цена обявена за Европа.

Към момента, видно от справка в Позитивен лекарствен списък, 5-тима  притежатели на разрешение за употреба, предлагат 7 различни продукти, които съдържат Пеметрексед  като INN. Това са: Актавис, Акорд, Алвоген, Новамед и Сандоз. Всички тези продукти, по правилата на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, са включени в списъка с пределна цена от 1063,03лв., която е най-ниската възможна за референтните ни държави в Европа.

От данните, изнесени от Д-р Дечев, става ясно, че 1 от тези фирми – Производителят Алвоген, чийто продукт има цена на едро 1063,03 лв., го е продал на определени Болници в България в пъти под цената за Европа.

Както заявихме и в изявленията си по-рано по темата – ние държим да бъде направена пълна и всеобхватна проверка на случая, защото на база на този парадокс, се правят твърдения за частните болници, които уронват техния престиж, а отделно от това, се поставя под въпрос корекция на действащото законодателство, в противоречие с евродирективите.

Затова питаме:

  • Как е възможно едно лекарство да се продава само в България толкова пъти под цената в Позитивния лекарствен списък? Каква всъщност е реалната му пазарна цена?
  • Имало ли е някаква причина то да бъде с понижена цена – за преоценено лекарство ли става въпрос? Вярно ли е, че това лекарство е с изтичащ срок на годност и има проблем с реализацията на цялото внесено в България количество?
  • Регистрирана ли е от производителя Алвоген цената, на която това лекарство се продава в България – в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти? И ако не защо? За всички запознати със системата на определяне на пределни цени за Европа е ясно, че ако Алвоген регистрират цената, на която са продавали у нас, те ще смъкнат автоматично цените си в поне още 10 държави от Европа. Ако се твърди, че това е действителната пазарна цена на този продукт – защо не е регистрирана тази цена от 160лв.?
  • И не на последно място – с какво се лекуват българските онко-пациенти?

Ние считаме, че след като има възможност по закон, лекарите да изберат от одобрените за страната ни лекарства, които се реимбурсират от ръководената до момента от д-р Дечев НЗОК, тяхна е отговорността, да изберат качествено лечение за своите пациенти. А не да ги лекуват с медикаменти, които няма къде другаде в Европа да се продадат!

И този въпрос няма нищо общо с обществените поръчки, както се твърди от Д-р Дечев, нито в пропуски на Министерство на здравеопазването.

Ако беше така, щеше да има разлика в цените на много повече лекарства.

Ние считаме, че ако България въведе обществените поръчки и за частните субекти, ще влезе в нарушение на Директива 2014/24/ЕС, затова преди да се прибързва с такава стъпка, предизвикана от непроверени и съмнителни мотиви, трябва да се оценят негативите, които ще доведе това за страната ни.

Става въпрос за частен случай на 1 лекарство и ние искаме да се направи проверка и да се отговори на поставените въпроси, за да стане ясно - с какво се лекуват българите.

В допълнение, има много по-ефективен начин отколкото Болниците да обявяват обществени поръчки, за да се спре с всякакви злоупотреби по темата за „печалби“ на Болниците от медикаменти. Отдавна имаме предложение лекарствата покривани от НЗОК да се заплащат директно на доставчиците им, а не да минават през лечебните заведения, което само ги товари с обеми, забавя им плащания и оставя опция за подобни спекулации.

Позиция на МБАЛ "Надежда"

Във връзка с изказване на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев на 15.01.2020г. в предаването „Лице в лице“ по BTV заявяваме следното:

  1. В болница „Надежда“ никога не е закупуван и ползван препаратът Пеметрексед на фирма „Алвоген“, както твърди д-р Дечев. Пациентите на болницата се лекуват с препарат на друг производител, който се различава по фармацевтичната си форма. Препаратът, който ползваме, е включен в ПЛС.
  2. Към момента в Позитивния лекарствен списък има медикаменти на пет производители, които съдържат Пеметрексед – Актавис, Акорд, Алвоген, Новамед и Сандоз. Тези продукти са общо седем на брой. Те се различават помежду си по лекарствената си форма и презентацията. Макар че съдържат едно и също активно лекарствено вещество – пеметрексед, става дума за седем отделни лекарства, всяко със своите специфични качества.
  3. По същество всяка една от фирмите производители, цитирани по-горе, е получила одобрение на цена по позитивен списък на своя продукт, съдържащ пеметрексед, от 1036,03 лв. за 500мг. По силата на правилата на Националния съвет за цени и реимбурсиране това е най-ниската възможна реимбурсна цена в референтните страни от Европа. Въпреки това, една от фирмите предоставя оферта с цена, която е седем пъти по-ниска. Такава фрапираща отстъпка и парадоксално ниска цена обикновено се дават за преоценени продукти, затова буди съмнения качеството на предлагания препарат - неговата автентичност, срок на годност, количеството, съдържащо се активно вещество. Такива примери вече бяха установени с други стоки, чието качество за България е снижено спрямо Европа. Като лекари за нас на първо място стои здравето на пациента, неговото качествено лечение и ние не можем да рискуваме и да правим компромис с преоценени препарати. Не само по отношение на онко-пациенти, но по отношение на всички пациенти, независимо дали се самофинансират или лечението им се заплаща от НЗОК. Политика на болница „Надежда“ е винаги да отхвърля съмнително големи отстъпки или нелогично ниски цени, предлагани за медикаментите, заплащани от НЗОК, но и за всички други лекарства, медицински изделия, консумативи, материали и медицинска апаратура.
  4. Декларираме, че нямаме и не сме имали свързана фирма за търговия на едро с лекарства. Ние работим само с търговци на едро, които са лицензирани независими търговски дружества, установени на пазара повече от няколко десетилетия, дълго преди създаването на болницата и с които нямаме никаква юридическа връзка.
  5. Поради публично оповестените неверни твърдения, които поставят под съмнения етиката на лечебното заведение и така уронват престижа и компрометират авторитета на болница „Надежда“, ние обмисляме да заведем съдебен иск.

Позиция на болница "Пълмед"

Във връзка със запитване на БНТ и други медии , моля да приемете писмения ми отговор.

След изнасяне на информацията за различните цени , по които НЗОК заплаща медикамента Пеметрексат се задават много въпроси ,включително и зададените от Вас.

В Умбал Пълмед се използва този медикамент на цена по-ниска от максимално пределната, по наредба   за флакон от 500 мг, на медикамента армисарте/търговско название/.

Общия разход за цялата 2019 год.  е 21 флакона , или средно месечно 1,75 бр. флакони.

Сами разбирате ,че при това потребление не е възможно да се постигнат ниски цени на доставка . Напомням , че болницата няма право да формира печалба при закупуването на медикамента и отчитането му, преди заплащане от НЗОК . Затова нашето предложение беше медикамента да се заплаща директно на производителя , както това се случи с някои импланти в кардиологията.

Максималната цена се определя от НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ ЗА ЦЕНИ И РЕИМБУРСИРАНЕ НА  ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ/създаден в съответствие с чл. 258 от закона за лекарствени продукти в хуманната медицина/ . Лекарствен списък се реферира от 10 европейски държави , като средна цена. Никой няма право да изплати медикамента над пределната цена по позитивния списък, изготвен от НСЦЛП.

При условие , че цената е спаднала в много болници през 2018г. и 2019г., защо не е намалена пределната цена  на медикамента не съм компетентен да отговоря.

Твърдението че болницата „източва касата“ е поредната спекулация и отклоняване на вниманието на общественноста от по сериозни и тежки проблеми касаещи дисбаланса на финансиране.

Не е нарушена нито  наредбата нито закона , касаещ реимбурсацията на медикамента.

Позиция на собственика на МБАЛ "Дева Мария" Семир Абумелих

Във връзка с участие на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев в предаването „Лице в лице“ по БТВ, където университетска болница „Дева Мария“ е спомената на 10 място от първите 11, закупували лекарството Pemetrexed oт 500 гр. на максимално допустима цена, бих искал да направя следните уточнения:

През изминалата година университетска болница „Дева Мария“, гр. Бургас, е закупувала посоченото лекарство на различни цени от различни доставчици, спрямо тяхната моментна наличност. Купували сме и на най-висока, и на най-ниска цена. Твърдението, че сме купували медикамента само на най-висока цена е невярно.

Всички доставчици, от които нашето лечебно заведение е купувало медикамента, са национално представени, лицензирани от Министерството на здравеопазването и тяхната собственост няма връзка със собствеността на университетска болница „Дева Мария“, гр. Бургас. Твърдението, че купуваме само от един, собствен или ексклузивен доставчик, е невярно.

Максимално допустимата цена на даден медикамент се определя от НЗОК и лизензираните дистрибутори се ръководят от нея, като лечебните заведения не участват в ценообразуването. Твърдението, че по някакъв начин можем да определяме цените, е невярно.

Посоченият от управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев списък буди много въпроси. Един от тях е защо д-р Дечев се спря само до първите 11 болници и не разкри кои са другите в списъка. Вероятно, защото следващата, 12-та болница е болница с държавна или общинска собственост, която също е заплащала цената, определена от доставчика и различна от тази, заплатена от 29-тата в списъка. Това показва, че дори и държавните болници не закупуват медикамента на фиксирана най-ниска цена, а се съобразяват с цената, дадена им от доставчик, който в момента разполага с медикамента.

Разликите в цената, която заплащат болниците на един и същ собственик, а именно държавата, будят въпроса и до колко провеждането на обществени поръчки, посочени като решение на проблема, е всъщност решение. Фактът, че болниците с общинска и държавна собственост, заплащат различна цена за едно и също лекарство, след като извършват обществена поръчка е достатъчно красноречив. Решение би било консолидирани обществени поръчки за всички болници с един собственик, но, както е видно, до този момент няма дейност в тази посока.

Открит остава и въпросът защо НЗОК определя максимално допустима цена, седем пъти по-висока от цената, която се твърди, че е пазарна.

Като лечебно заведение, което се стреми да дава най-добра услуга и да се съобразява напълно с правилата, наложени от регулаторите Министерство на здравеопазването и НЗОК, се надяваме замесването на университетска болница "Дева Мария" в опит за скандал да не е част от манипулация с неясна цел.
Нещо повече, надявам се да дойде време, в което НЗОК да заплаща директно на доставчиците лекарствата, които болниците потребяват и да не се превръщаме в посредници между тях.