В Шумен хоспитализираните с COVID-19 са вече стотици. В Каварна лекарите са в рискова възраст, а във Враца освен че има много заразени сред медиците, те не са получавали и заплати. На практика ¼ от персонала на болницата е извън строя, защото освен многото заразени медици, има и контактни.

От болницата във Враца са болни осем лекари, осем сестри и трима санитари. Останалият персонал лекува 120 пациенти, сред които с COVID са двама в кома и един на апаратна вентилация.

“Единият снощи късно беше изпаднал в клинична смърт, колегите го върнаха към живот, слава богу”, каза д-р Петър Керемедчиев, директор на МБАЛ – Враца.

Действащият персонал е на предела. Чакат и заплатите за септември.

„Вместо да ни възнаградят в такава ситуация, че ние сме тук и си даваме риска за здравето, ами и пари няма, това е недопустимо“, заяви Веселка Иванова, санитар.

Заплатите зависят и от здравното министерство, и от запор на частен съдебен изпълнител заради дългове. Надяват се на развръзка утре.

В Каварна легла за COVID има, но лекари - не. Д-р Велиев на 76 години завежда детското отделение. Казва, че ако се наложи да лекува COVID болни,  ще напусне.

"Страдам от хронични заболявания, също и вкъщи имам жена хронично болна.", д-р Хамзи  Велиев - завеждащ  детско отделение в МБАЛ – Каварна.

"Попадат в рисковата група. Хора, които са в пенсионна възраст, някой от тях са ми представили решенията за ТЕЛК”, обясни д-р Християн Зафиров -управител на МБАЛ Каварна.

За отказ лекарите да лекуват здравните власти предвиждат наказания.

„Включително прекратяване договор с касата, което трябва да знаете, че е смъртоносно за всяко едно лечебно заведение“, каза д-р Бойко Пенков, Зам.-министър на здравеопазването.

Засега в COVID сектора във Каварна работят две сестри и един лекар - управителят, който също е в пенсионна възраст.

Взрив на болните с коронавириус, настанени в единствената болница в област Шумен. Към тази сутрин те вече са над 220 души и заемат половината от леглата. Заразените лекари и сестри са 20. Здравният министър предлага в съседни области да се търсят места за болните.