Пациентски жалби в Комисията за защита от дискриминация срещу здравното министерство и касата. Причината - дългогодишната битка на болните държавата да плаща специални  еднократни катетри, без които те не могат да живеят.

Албена е със "Спина Бифида", заради което пикочният й мехур е увреден. За да живее, ползва специални еднократни катетри - по осем на ден. За година това й струва около 2 хиляди лева , от личния джоб

"Ние не можем да живеем без това, това е все едно да вземеш на онкоболен лекарството и да му кажеш, ми съжалявам няма пари", каза Албена Маринова, пациент.

Жената води битки с институциите от 2013 година, катетрите да бъдат поети от касата. От тях се нуждаят и пациенти с други заболявания.

"Не може да те подмята касата и да ти казва то зависи от министерството, а отиваш в министерството и те ти казват, ама то ресурса го определя касата  и това е едно разкатаване, докато ти се умориш", обясни Албена.

Тя и пациентско сдружение подават жалби в Комисията за защита от дискриминация.

"След като е нужна тази катетризация, а тя не се предоставя очевидно е, че е налице едно дискриминационно поведение от страна на задължените субекти", заяви Анели Чобанова, адвокат на сдружение "Спина бифида и хидроцефалия".

 От касата заявиха, че е започнала процедура по включването на диагнозите в списъка, за който обществения фонд плаща медицински изделия. "Стъпката напред" идва след писмо на националния консултант по урология и жалбите на пациенти. А до "финала", Албена има подкрепата и на сина си.