Eкоплажът "Корал" потъна в боклуци в разгара на лятото. Според туристите сметта не е събирана от месеци и се опасяват от разпространението на зарази.

Контейнерът близо до пътеката, която води към плажа, както и другите два, преливат от боклуци.

Заради оградата, която опасва цялото пространство зад плажа, коли на сметопочистващата фирма не са влизали до там.

Като плаж за природосъобразен туризъм, „Корал” не е охраняем. Няма и кошчета за отпадъци на пясъка.

От Сдружение "Да запазим Корал" сигнализират институциите.

"Преди 10 дена лично подадох сигнал в РИОСВ – Бургас, откъдето казаха, че са дошли на проверка – както виждаме това нещо продължава, вече се е превърнало в едно нерегламентирано сметище", каза Атанас Русев от Сдружение "Да запазим Корал".

"Регионалната инспекция не е получавала до днешна дата сигнал за замърсяване на плаж „Корал” от боклуци, но ако това е действително така, още в началото на следващата седмица ще направим предписание на общината за почистване", заяви директорът на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова.

От община Царево обясняват, че контейнерите неправомерно са преместени зад оградата от плажуващи.Поредният проблем с екоплаж „Корал” идва в момент, в който Министерството на туризма предлага нова категоризация на плажните ивици.

След разпределението трябва да е ясно какви услуги задължително трябва да предлага мястото за посетителите. Златни пясъци например ще попадне в групата курортни плажове.

"Нормално е да има групиране на плажовете, на база на което да се формират вече услугите, които се предлагат на самите туристи", каза Борис Киров, пълномощник на фирмата концесионер на Златни пясъци.

Категорията на плажовете ще зависи още от близостта им до град или курорт, природните дадености, особеностите на морското дъно, и ще влияе върху концесионната такса.

На „Корал” в средата на август няма и спасители. От Областната управа обясниха, че процедурата по наемането им се е забавила и водното спасяване на екоплажовете ще бъде осигурено от следващия уикенд.