Демонстрации на способности на ВМС на Морската гара във Варна с участието на военнослужещи от Дивизиона за морски специални операции, Морска вертолетна авиобаза „Чайка“, Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Варна.

Специална бординг операция за овладяване на кораб със заложници на борда му. Това показаха Военноморските ни сили в района на Морската гара във Варна.

В демонстрацията участваха една група "бойни плувци" и един тим за морски специални операции от легендарното поделение "Тихина", две бързоходни лодки, една патрулна лодка и вертолет "Пантер".

Този вид действия са отличителна способност на морските специални сили и имат приложение при операции по морска сигурност, ембаргови операции, операции за борба с тероризма в морския домейн и за борба с пиратството. Известни са с общото наименование „бординг операции”.

Операцията започна с бойни плувци със снаражение, които определиха точка за достъп до кораба и проникнаха на него.

Така осигуриха периметър за подхождане на лодка с тим за морски специални операции.

Вертолет "Пантер" пък демонстрира осигуряване на огнево прикритие от въздуха.

"Изпълняваме голям набор от задачи на суша и на море. Търсене и спасяване на човешки животи, осигуряваме отстояване на надводната обстановка", обясни кап. Димитър Грънчаров, пилот на вертолет "Пантер".

След качването на бойците на борда започна тактическо прочистване на палубите и вътрешните помещения на кораба.

Елиминиране на опасните лица и освобождаване на заложниците. Беше показан и специализиран ръкопашен бой.

"Това, което ме кара да вървя напред. е личната ми вяра и убеденост в доброто бъдеще на страната, тъй като това е моята родина. Тук са моите близки и моите приятели. Аз служа на моята родина!", заяви кап. II ранг Герман Славов, командир на Морския специален разузнавателен отряд.

Командирът на флота ни посочи, че е един от щастливите командващи, който вместо да сваля флагове, вдига такива на нови бойни единици и изрази надежда, че процесът ще продължи.

"Военноморските сили винаги са поддържали способности такива, каквито е необходимо за да изпълнят своя конституционен дълг. И в момента ВМС изпълняват огромно количество от задачи с всички свои способности", каза командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!