МВР с отчет за мащабната акция срещу купуването на гласове две седмици след парламентарните избори.

Операциите започнаха в началото на юли и продължиха до изборния ден. Те се проведоха в цялата страна и днес бяха представени финалните резултати от тях.

„Усилията на целия състав на МВР – да постигнем честни избори, се увенчаха с успех. Данните показват, че купеният вот е снижен до минимум и не се отразил на крайния резултат на изборния процес“, каза служебният министър Бойко Рашков.

„МВР не слугуваше на нито една политическа партия. Днес виждам бившето ръководство като народни представители от ГЕРБ. Сами може да си направите изводите дали преди 4 април се е противодействало на купения вот“, допълни още Рашков.

По думите му преди 4 април досъдебните производства се брояли на пръсти, а сега доближават 100.

В отговор на спекулациите за натиск върху гражданите Рашков каза, че са използвани само законни средства в борбата с купения вот.

"Установихме, че предишни министри на МВР са сключили споразумение с прокуратурата, което дава достъп до всички секретни разработки. Това значи, че прокурорите са имали достъп до класифицирана информация, която не е по техните дела. Това се е случвало и по времето на Цацаров", коментира още Бойко Рашков.

Той е забранил тази практика, като е възложил проверка кои прокурори са се възползвали от това.