Вътрешният министър Бойко Рашков е разпоредил незабавна да се провери междусистемната газова връзка Гърция-България, съобщиха от МВР.

Във ведомството е получен сигнал за проблем.

Ще бъдат изискани и данни от Министерството на енергетиката, които да бъдат приобщени към проверката.

Компанията "Ай Си Джи Би”, която изгражда интерконектора България-Гърция, ще окаже пълно съдействие на държавните органи, се казва в нейно становище, изпратено до медиите.

"Спекулации по темата за извършени нарушения целят единствено да уязвят репутацията на проекта и да доведат до неговото блокиране малко преди той да бъде завършен и въведен в експлоатация. С наближаване на момента на приключване на строителството зачестяват атаките срещу проекта, въпреки напредналата фаза. "Ай Си Джи Би” АД заявява, че подобни опити за неговото проваляне няма да успеят", пише още в позицията им.

От компанията допълват, че проектът за изграждане на междусистемна връзка с южната ни съседка се финансира частично със средства от европейски структури и фондове, както и със заем от Европейската инвестиционна банка, което налага допълнителен механизъм на контрол:

"GB подлежи на редовни проверки и одити от независими международни институции, от което зависи усвояването на финансовите средства. Законосъобразността на всички действия на проектната компания и на основните изпълнители е пряко обвързана с напредъка по изграждането на проекта. ".

Интерконекторът с Гърция трябваше да заработи през 2020 г., но заради пандемията този срок не беше спазен.