Борисов има абсолютен имунитет, защото притежава главния прокурор. Това е заявил вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков пред Българското национално радио.

По думите му прокуратурата се опитва да пречи на работата на МВР.

„В последните дни прокуратурата е образувала като на конвейер множество досъдебни производства, с които вече се опитва да спъва работата на МВР. (…) Г-н Борисов няма основание да се опасява, че някой ще го задържи под стража. На него не му е необходим имунитет на народен представител, той има абсолютен имунитет, защото притежава главния прокурор. Главният прокурор се обръща към министър-председателя с „шефе“. Какво означава това?“, посочва Рашков. 

Той коментира, че службите на подчинение на Бойко Борисов са прилагали незаконно СРС. 

„Службите са били поставяни в такава срамна позиция, че не са могли да не предоставят, включително чувствителна информация, дори само за негово ползване. (…) Убедих се, че голяма част от използвалите СРС-та са газили безогледно закона. Вероятно чрез удовлетворяване на лични, групови и политически интереси“, допълва Рашков. 

По случая с подслушванията Рашков е възложил вътрешноведомствена проверка и ще се инспектира работата на структурите, които имат право да поискат СРС. „Досега подобна проверка в МВР не е правена“, каза още той. 

„Труден за решаване въпрос е политиците да не се изкушават да използват МВР за политически цели. Не бих могъл да кажа, че скоро това ще се постигне. Добре е политиците да не се намесват, да се спазва неутралитетът. По закон политически поръчки не могат да се изпълняват, друго е живият живот“, коментира Рашков. 

Служебният вицепремиер изрази надежда машинното гласуване да даде предпоставка за честни избори.