Болниците "Лозенец" и "Света Екатерина" са лицензирани за извършване на белодробни трансплантации. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, който участва в конференция "Заедно за повече здраве".

В отговор на въпрос дали в страната ни има достатъчно подготвен екип, за да следи следтрансплантационния период на пациента, на който преди дни беше трансплантиран бял дроб, д-р Пенков каза, че засега гаранцията е в създаването на международния екип, извършил белодробната трансплантация в болница "Лозенец".

Проф. Спасов, директор на лечебното заведение, е преминал всякакви квалификации, свързани с белодробна трансплантация, има хора, които в Хановер го правят ежедневно, но не мога да кажа дали немските лекари ще останат в България, допълни той, цитиран от БТА.

Присъствието на екипа от Германия не е случайно, те са били извикани специално в болницата, за да съдействат. Всички детайли по присъствието на чуждестранните лекари и състоянието на реципиента, трябва да се отнасят към лечебното заведение, подчерта д-р Пенков.

Нашата задача беше, когато има донорска ситуация, да поемем контрола върху събитието и да бъдат оползотворени максимално дарените от хората органи, добави още той. Борим се да увеличим даряването на органи, защото само тогава ще има трансплантации. Следтрансплантационният процес ще бъде проследен в болница "Лозенец", каза още д-р Пенков.

В отговор на въпрос кой ще плати хонорара на лекарите от Хановер, д-р Пенков каза: "Не мога да кажа, такова условие на нас не ни е поставяно. Ние, като министерство, имаме пари в бюджета, плащаме до лев всеки разход, направен при всяка една трансплантация, каквато и да е тя в държавата".