България има добър антитерористичен закон, но трябват обновени мерки за прилагането му. Това каза в предаването „Лице в лице” бившият военен министър Бойко Ноев.

С идването на новото правителство политическите сили  трябва да хвърлят един нов поглед по проблемите на сигурността. Тези проблеми трябва да бъдат извадени от скобите на политическите борби.

На път сме да имаме едно правителство, което ще бъде компетентно по въпросите на националната сигурност, допълни Ноев.

Във връзка с нападението на САЩ над Сирия, той заяви, че вижда една необяснима пропаст между здравия разум и логиката от една страна и фактите на земята от друга страна. Хората, които най-много загубиха са Башар Асад и Путин, защото Асад е в офанзива и печели войната в някаква форма, отвоюва нови позиции. Асад беше върнат на масата на преговорите като потенциален играч. Тръмп го приемаше като потенциален участник в едно бъдещо урегулиране, каза още Бойко Ноев.

Необяснимо е Тръмп да направи такава глупост, коментира още той.

„Това по същество е удар срещу Русия, която беше гарант срещу унищожаване на химическите оръжия на Сирия”.

По думите му още не сме стигнали до дъното на истината, а сега ще бъдем свидетели на една пропагандна война.

Според него индикатор за посоката на събитията ще бъде това кой ще настоява за инспекция на място – да се види дали това са били средства заложени от джихадистите, така че да вкарат Асад и Путин в тази ситуация или са били сирийските сили.

По думите на Ноев Тръмп е реагирал на телевизионните кадри, видял е умиращите деца, извикал е военните и им е казал предложете ми опции, и те са му предложили.

Според него няма да има по-нататъшна ескалация. Американците изрично подчертават, че това е еднократен удар, който е в отговор на използването на химическо оръжие, добави Ноев.

По думите му, ако Асад е извършил това нещо (бел.р. атаката с химическо оръжие), Путин няма да му прости.

„Имаше редица медийни съобщения, че са разкрити в хода на офанзивата на Асад и руските сили складове на джихадистите с първобитни химически агенти, включително хлор. Така че, има въпроси, на които все още нямаме отговор, няма недвусмислени доказателства”.

Според него с изясняване на фактите трябва да се заеме ООН с нейните специализирани органи.