Двама от пострадалите работници в тунел „Железница“ ще бъдат транспортирани във ВМА, където разполагат с всичко необходимо, за лечението им.

Това каза премиерът Бойко Борисов, който пристигна на мястото на инцидента заедно с регионалния министър Петя Аврамова, вътрешния министър Младен Маринов, началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

По думите на премиера срутването е станало на 600 метра навътре в съоръжението, което е почти готово.

„Ако си представите два километра тунел, има два-три метра забой, където в момента се работи, след това се укрепва и продължава нататък. И точно там от дъждовете считат, че е пропуснало вода и е направило скалата ронлива и към 5-6 кубика са паднали“, разясни Борисов.

Той определи инцидента като „случайност, която е следствие на дъждовете и пропукване“.

Техническа експертна комисия прави проверка на мястото, по-късно се очакват и заключенията, обяви регионалният министър Петя Аврамова: „Всички компетентни институции са били допуснати в тунела. На първо четене не са констатирани нарушения при изпълнение на дейностите. Геологията, която е направена, не отчита в момента състоянието. Риск винаги има. Това са много тежки обекти, това е два километра тунел. Много бързо са реагирали работниците така, както е разписано в инструктажите. Техните колеги са живи и ще бъдат лекувани адекватно. Към момента е спряна работата и се очаква в близкия един час проектантът и строителният надзор да предпишат незабавни мерки за укрепване на участъка, който се е срутил“.

Това не е първото идване на премиера Бойко Борисов на тунел „Железница“. Той инспектира съоръжението на 15 април.

Що се отнася до състоянието на работниците, които бяха транспортирани в София, по-късно през деня от Военномедицинската академия изпратиха съобщение до медиите: „Пациентите са в стабилно състояние, контактни и адекватни. Направени са им повторни изследвания за установяване пълния им статус. Единият пострадал е с охлузвания в областта на главата и на гръдния кош, по първоначални данни – има счупване на три ребра, пневмоторакс, контузионен бял дроб. Вторият пациент е с незначителна рана на главата, счупване на дясна бедрена кост, счупване на големия пищял на десния крак“, се чете в него.