Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, с която се забраняват всякакви дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в „Натура 2000“. Tова съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Малко по-късно от Министерството на околната среда и водите информираха, че Димов е отменил заповедта.

Заради забраната хората от района излязоха на протести, тъй като според тях тя ще съсипе земеделието, туризма и рибарството. По-рано те блокираха пътя от село Българево към Калиакра.

Снимка: btvnovinite.bg

Екоминистърът Нено Димов вече обясни, че е издал заповедта, за да предпази страната от тежки санкции.

Според протестиращите обаче „Натура 2000” е направена порочно и е нужно да се ревизира зоната по Северното Черноморие.

„Никой от нас не е против да има защитени територии, има резерват „Балтата”, има Дуранкулашко и Шабленско езеро, защо трябва градините и лозята на хората да се превърнат в защитени зони”, попита един от недоволните граждани.

„Тези земи са били от стотици години земеделски земи и са хранили местното население, и не само местното, цялата държава се храни от Добруджа. На базата на тази заповед имаме забрана да работим. Нека да излезе някой и да говори не за хронология, а за това дали можем да работим или не. В момента тракторите орат и подготвят за сеитба на рапица. Никой не знае тези земи, за които в момента се извършват разходи по тях, дали ще могат да ги засеят и да си приберат реколта”, подчерта един от земеделските производители.

Днес Борисов възложи на министър Димов и екипа му утре да проведат среща с кметовете на трите общини и с представители на инициативните комитети, за да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след решението на Съда на Европейския съюз, и заедно с тях да бъде търсено най-правилното решение за всички страни и за държавата след причинената огромна щета от предишни управления.

„Решението на премиера е взето след детайлен анализ на случващото се в района на Добруджа и невъзможността на хората да приемат ситуацията, чието сегашно развитие е резултат от недалновидни и неправилни управленски решения, взети от правителството на тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров”, се казва в съобщението.

Борисов възложи на екоминистъра да осъществи контакт с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по „Натура 2000“,  да бъде поканен да посети района и на място да се запознае с различните гледни точки.

На следващото заседание на Европейския съвет министър-председателят ще постави въпроса пред председателя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер и ще разговаря с него за стотиците милиони, които България ще трябва да плати като глоба в резултат на осъждането.

Премиерът призовава всички да се върнат отново към обществено обсъждане на проблема, да се разгледа работата по случая през годините, за да се минимизират щетите, които трябва да плати българският данъкоплатец.

От кабинета припомнят, че през 2006 г. правителството на премиера Сергей Станишев е възложило определянето на зоните по "Натура 2000" на екоорганизации, а не на научни институти, както е направено в останалите страни от ЕС.

През 2008 г. са заведени две дела срещу България. Сигналът е за 600 проекта - сред тях има къщи за гости, ниви, ветрогенератори и други.

През 2014 г. България е осъдена от ЕК. „Последният спусък на тази бомба със закъснител е от март месец 2017 г., когато служебното правителство поема ангажимент да издаде тази заповед до 31 март, но не го прави”, изтъкват от правителството.

От екоминистерството пък коментираха, че възникналото напрежение е показало нарушаване на баланса между икономическото развитие и опазването на околната среда.

"Стана ясно, че макар и намаляващо загубите за България, споразумението с ЕК, ги разпределя по несправедлив начин, като прехвърля основната тежест на тези, които най-малко могат да я понесат. Затова министър Димов е решен да води диалог до намирането на решения, които да защитят гражданите и тяхната частната собственост, която има еднаква тежест независимо дали е голяма или малка", допълниха от МОСВ. 

Какво трябва да е решението на казуса със защитена зона „Калиакра”?