Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че до този момент с президента Румен Радев имат прекрасен диалог. В последните дни държавният глава и ГЕРБ си размениха остри реплики, като Радев призова „премиерът да озапти беквокалите си в парламента”.

„Президентът  може да ме държи отговорен, ако мой министър или аз сме говорили по начин, който уронва неговия престиж и неговата институция. Парламентът има свой живот и всеки ден там е битка всеки глас е важен”, мотивира се министър-председателят.

По думите му в парламента двете партии се бият не на шега.

„Ако тръгна със същия тон и същите аргументи за т. нар. беквокали, нима Елена Йончева не беше шеф на неговия пресцентър? Мога да кажа, че я изпратил в парламента да громи ГЕРБ. Не знам тя вокал ли е, алт ли е, тенор ли е, сопрано ли е, но тя го прави от сутрин до вечер, той отговорен ли е за това?”, попита Борисов.

„Г-жа Нинова за него е като моя Цветанов. Това с негово знание ли се прави? Той ли ги кара? Ако тръгнем на тази плоскост, мисля, че те първи започнаха. Това е грешна теза”, подчерта Борисов.

Президентът има първа цигулка в свое лице и кабинетът – в мое лице. Мисля, че свирим в една тоналност. Беквокалите като  Йончева, Нинова, Цветанов имат други функции, коментира Борисов в отговор на въпрос дали с Цветанов свирят на една цигулка и в една тоналност.

„Каквото правят в парламента, да не се  отразява на нашите отношения. Аз мога да ги извикам и да им забраня (на депутатите на ГЕРБ – б.ред.) – няма да ми тръгнат срещу волята, поне днес. Но той ще го направи ли? И няма ли да се заговори за колаборация между БСП и ГЕРБ, попита премиерът.

„Аз в действителност в един момент ще загубя контрол над партията да се браня, защото брутално говорят”, каза Борисов.

Когато капе живо месо от нас, от най-доброто, което имаме, партията се съпротивлява, но това е единственият начин тя да оцелее и хората да й вярват”, изтъкна още той.

Борисов пожела на Румен Радев втори мандат като президент. „Колкото опасно е да падне кабинет, толкова опасно е и да падне президент. Това не е плюс за държавата, а ужасен акт, означава за всички отвън страхотна нестабилност и катаклизъм. Аз целя точно обратното”, категоричен беше премиерът.

Министър-председателят беше категоричен, че на всяка международна среща кани представител на президента, а между него и Радев има уважение, респект и зачитане и в двете посоки.