Премиерът Бойко Борисов извика българския посланик в Москва за консултации с правителството в София, съобщиха от правителствената информационна служба.

Борисов вече е провел телефонен разговор с извънредния и пълномощен посланик на България в Руската федерация Бойко Коцев.

Снимка: bTV

Двамата са обсъдили случая „Скрипал“, както и реакциите по него в Русия, в Европейския съюз и на международната общност и Борисов е разпоредил на посланик Коцев да се прибере в София, се посочва още в съобщението.

Снимка: bTV

Руските медии обръщат съществено внимание на новината от София – коментира за bTV кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров. – Очаква се посланик Коцев да замине за България, след като получи съответните указания от Министерството на външните работи. Това все още не е факт“.

Снимка: Правителствена пресслужба

„Все още не е ясно кога точно ще бъдат обявени руските ответни мерки, но още вчера говорителят на външното министерство Мария Захарова каза, че Русия ще отговори поотделно на всяка държава, изгонила руски дипломати. В този смисъл можем да очакваме пълна реципрочност – добави Григоров. – Междувременно руският министър на външните работи Сергей Лавров направи извода, че в съвременния свят и в съвременна Европа остават прекалено малко самостоятелни държави. Лавров илюстрира думите си с публикувано в германския „Велт“ социологическо проучване, според което 80% от участниците са против въвеждането на нови санкции срещу Русия“.

Над 140 руски дипломати са помолени да прекратят дипломатическата си мисия в 26 страни по света. Това е най-масово експулсиране в историята на дипломацията.

Освен нашата страна, в ЕС от такива действия все още се въздържат държави като Австрия, Словения, Словакия, Испания и Португалия.

„Днес Австралия гони двама руски дипломати. Действаме заедно с 23 други страни по света в отговор на шокиращата атака с нервнопаралитично вещество в Солсбъри“, обяви днес министър-председателят на Австралия Майкълм Търнбул.

Лондон приветства подкрепата от света.

„Това, което казваме ние, това, което казва светът, е, че такова поведение е напълно неприемливо“, коментира министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън.

Москва посочи Вашингтон като вдъхновител на „дипломатическото изнудване“, както го определи руският външен министър Сергей Лавров. Русия предупреди, че ще вземе ответни мерки.

„Ще отговорим без съмнение, тъй като такова грубо отношение на никого не му се иска“, каза Лавров.

В изгонването на руски дипломати днес следобед се включиха и НАТО, и Молдова.

Алиансът реши да изгони седем руски дипломати, акредитирани към него, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг. На трима руски дипломати, които са очаквали одобрение, акредитации няма да бъдат предоставени. Така числеността на руската мисия в НАТО се намалява с 10 души – от 30 на 20 служители.

Молдова поиска трима руски дипломати да напуснат до седем дни в знак на солидарност с Великобритания, заяви днес молдовското външно министерство, цитирано от Ройтерс. Молдовският президент Игор Додон обаче определи решението като антируска провокация и изрази възмущението си от него.