Това не бяха случайни избори, това бяха четвърти поред парламентарни избори в България, на които ЕНП побеждава лидер на Европейските социалисти и неговата партия – Сергей Станишев. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред конгреса на ЕНП в Малта.

Той благодари на Джоузеф Дол и Манфред Вебер, че го подкрепиха по време на предизборната кампания.

“Предизвикахме предсрочните избори, за да потвърдим силата на ГЕРБ. За да продължи европейската и пронатовска политика. Постигнахме 3, 6% икономически ръст, 14 млрд. фискален резерв, 7% безработица, 27 % външен дълг, 0 инфлация и бюджетен излишък”, обясни лидерът на ГЕРБ.

Борисов подчерта, че победата на партията има изключително важно значение за Европа и за опазването на нейните външни граници.

„Ние сме на границата с Турция и Черно море. Не можем да махнем вратите на къщите и да махнем и портата. България имаше най-добре защитената граница, но при влизането си в Европейския съюз бяхме принудени да я махнем. Изградихме я отново, благодарение на помощта от 320 млн. лв., за което сърдечно благодаря на ЕК и днес пак имаме най-надеждната граница”, каза той.