Министър-председателят Бойко Борисов се срещна в Министерски съвет с Московския на цяла Русия патриарх Кирил. 

„Ние, като православни християни, сме известни с доброто, с хуманността си, с всичко, което правим в името на хората и мира“, каза премиерът.

„Имаме прекрасни отношения между двата народа и Вашето присъствие в днешния ден го потвърждава, за което Ви благодаря“, каза Борисов. Той посочи, че освен Освобождението и националния празник на страната, България днес отдава почит и към загиналите воини в Руско-турската война, най-много от които са от Русия.

Руският патриарх подчерта, че в Руско-турската освободителна война Русия е била водена от разбирането, че българите са братски, православен народ, а не от политически цели. „Това показва, че православната вяра е огромна духовна сила“, каза руският патриарх и отбеляза, че на Шипка днес е видял жива тази традиция.

„Днес имах възможност, заедно с Негово светейшество патриарх Неофит и с духовниците от Българската православна църква, с представители на българския народ, да се помолим на Шипка. Видях руски и български знамена и не видях никакви други знамена. Това говори, че освободителната война, която е водил българският народ със съдействието на Русия, е следствие на духовното единство на нашите народи“, посочи патриарх Кирил.

„Разчитаме, че всички ние, заедно със съседите ни, заедно с цяла Европа, ще работим не само за нормализиране на отношенията, а да можем да градим, да растем и да дадем възможност на нашите народи да живеят в мир, в свобода, в благоденствие. Затова винаги каним или патриарха, или владиците, или поп да ни благослови. Защото, както е казано в Книгата – без Господа нищо не можем да направим. И не се и опитваме“, каза още Борисов.

Той подари на руския си гост камък от Троянския манастир и юбилейна монета по повод българското председателство на съвета на ЕС, а получи икона.

Утре следобед Негово светейшество ще бъде приет от президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на президента.